Βοηθήστε τα παιδιά να σηκωθούν από τον καναπέ!

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας για την παιδική παχυσαρκία στη χώρα μας, καθώς τρία στα δέκα παιδιά είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, με τα σχετικά ποσοστά να κινούνται σταθερά ανοδικά. Οι γονείς καλούνται να λάβουν άμεσα τα μέτρα τους προκειμένου να αποφύγουν μελλοντικά προβλήματα.

Οι λόγοι για τους οποίους τα Ελληνόπουλα εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρώτη θέση ανάμεσα στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης ποικίλλουν. Από τη μία τα τηλεοπτικά μέσα που επιμένουν να βομβαρδίζουν με δελεαστικά μηνύματα, ανθυγιεινά-παχυντικά προϊόντα και σνακ, από την άλλη η συνεχής ενασχόληση με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που πολλές φορές αγγίζει τα όρια του εθισμού, τα παιδιά εύκολα καταλήγουν να αποφεύγουν το σπιτικό φαγητό, την άσκηση και γενικότερα τον υγιεινό τρόπο ζωής. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με αποτελέσματα στατιστικών στοιχείων, τα παιδιά περνούν κατά μέσο όρο 4-5 ώρες ημερησίως καθιστά παίζοντας ηλεκτρονικά παιχνίδια ή επικοινωνώντας με φίλους μέσω διαδικτύου.

Τα παιδιά πρέπει να ωθούνται στην άσκηση και όχι στην πολύωρη παρακολούθηση τηλεοπτικών προγραμμάτων. Πρέπει να τρώνε σωστά, υγιεινά γεύματα και όχι fast food και delivery ενώ η ώρα του φαγητού δεν πρέπει να συμπίπτει με την ώρα παρακολούθησης παιδικών προγραμμάτων.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να βοηθήσουν τα παιδιά τους:

  • Ασχοληθείτε μαζί τους παίζοντας παιχνίδια που απαιτούν κίνηση σε ανοιχτό χώρο.
  • Μεταδώστε τους την αγάπη για την άθληση και τα σπορ.
  • Αν μένουν αρκετές ώρες μέσα στο σπίτι, μια καλή ιδέα είναι το σκοινάκι.
  • Βάλτε στο πρόγραμμά τους καθημερινώς το περπάτημα. Ξεκινήστε μαζί έστω και για μισή ώρα.
  • Προτρέψτε τα να ασχοληθούν με το χορό αν αγαπούν τη μουσική.
  • Κάντε μαζί ποδήλατο!