Αλλάζουν τα δεδομένα: Πόσο μπορούν τα παιδιά να βλέπουν τηλεόραση ή τάμπλετ

Αναθεωρούνται τα μέχρι τώρα όρια από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής

Ένα θέμα που απασχολεί όλους τους γονείς μικρών παιδιών, μωρών και νηπίων, είναι πόση ώρα επιτρέπεται το παιδί τους να βλέπει τηλεόραση αλλά να χρησιμοποιεί και άλλες οθόνες συσκευών που πλέον έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας, πχ τάμπλετ, smartphones, laptops κ.ά.

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (APP) αναθεώρησε τις οδηγίες και τα όρια για τους γονείς που έχουν παιδιά έως 2 ετών σχετικά με το χρόνο που μπορούν να περνούν μπροστά στην οθόνη.

Τι όριζε η παλαιότερη οδηγία: Ότι τα παιδιά κάτω των 2 ετών δεν θα πρέπει να αφιερώνουν καθόλου χρόνο παρακολουθώντας εκπομπές στην τηλεόραση.

Τα νέα δεδομένα: Τα παιδιά ηλικίας άνω των 18 μηνών μπορούν να χρησιμοποιούν υπηρεσίες video-chat για να έχουν επικοινωνία με μέλη της οικογένειάς τους. Επιπλέον, από 18 μηνών και έως 5 ετών μπορούν να παρακολουθούν «ποιοτικά» προγράμματα με τους γονείς τους. Ενδεικτικά, η Ακαδημία προτείνει εκπομπές όπως το Sesame Street.

Το πλέον βασικό που θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους οι γονείς είναι ότι θα πρέπει να μένει αρκετός χρόνος στα παιδιά, σε καθημερινή βάση, για παιχνίδι, μελέτη, συζήτηση και ξεκούραση.

Ο ρόλος του γονέα

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Αμερικανικής Ακαδημίας, οι γονείς θα πρέπει να αποτελούν το παράδειγμα αλλά και τους μέντορες των παιδιών τους όσον αφορά στη χρήση της οθόνης αλλά και του περιεχομένου που προβάλλεται, δηλαδή τι θα βλέπουν τα παιδιά και για πόσο.

Οι γονείς που έχουν παιδιά ηλικίας από 2 έως 5 ετών θα πρέπει να φροντίζουν αυτά να μην βλέπουν παραπάνω από μία ώρα τηλεόραση και να δημιουργούν χρόνο κατά τον οποίο δεν θα υπάρχει καμία επαφή με οποιαδήποτε συσκευή αναπαράγει βίντεο.

Θα πρέπει επίσης να υπάρχει ένας χώρος μέσα στο σπίτι όπου δεν θα υπάρχει οποιαδήποτε τέτοια συσκευή, όπως τα υπνοδωμάτια.

Ιδιαίτερη προσοχή! Δυο πολύ βασικές συμβουλές που θα πρέπει να ακολουθούν οι γονείς:

- Οι γονείς επ' ουδενί δεν πρέπει να μπαίνουν στον πειρασμό να δίνουν ηλεκτρονικές συσκευές στα παιδιά τους για να τα καθησυχάζουν, όταν αυτά κλαίνε ή επιζητούν επίμονα την προσοχή των γονιών τους. Το «κόλπο» αυτό επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως σε αεροπλάνα ή σε επισκέψεις σε γιατρούς.

- Ακόμη, το σωστό είναι να μη γίνεται χρήση οθονών στην κρεβατοκάμαρα του παιδιού, ούτε την ώρα του φαγητού. Ένας βασικός κανόνας πρέπει να είναι, επίσης, καμία χρήση οθόνης μία ώρα πριν τον ύπνο.