Νικήστε το χρόνο με τη βοήθεια των βοτάνων

Αρκετές έρευνες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πολλά φυτά έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Αναρωτιέστε ποια είναι τα καλύτερα φυσικά ελιξίρια νεότητας; Ο παρακάτω γρήγορος οδηγός θα σας βοηθήσει να αναζωογονηθείτε, με σύμμαχο τη φύση. Προσοχή: πριν ξεκινήσετε θεραπεία με οποιοδήποτε βότανο ή αιθέριο έλαιο, συμβουλευτείτε το γιατρό σας!

Μέντα

Ανακουφίζει από τη δυσπεψία και τις γαστρεντερικές διαταραχές. Επιπλέον, περιέχει αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και άλλων ασθενειών που συνδέονται με τη γήρανση.

Αγγελική

Όπως πιστεύουν οι ειδικοί, το βότανο αυτό κάνει λιγότερο επώδυνη την περίοδο, βοηθά στη γονιμότητα και τη διαδικασία της γέννας και ανακουφίζει από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης. Παράλληλα, εμποδίζει τη δράση των ελευθέρων ριζών, οι οποίες μπορεί να επιταχύνουν τη γήρανση "καταστρέφοντας" τον οργανισμό, εσωτερικά και εξωτερικά. Έχει αποδειχθεί ότι τα συστατικά της δεσμεύουν την κυκλοφορία των ελευθέρων ριζών, τις οποίες εξουδετερώνουν.

Χαμομήλι

Είναι ήπιο ηρεμιστικό και περιέχει αντιφλεγμονώδη συστατικά, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τη γήρανση, όπως η αρθρίτιδα. Θεωρείται, επίσης, ότι καταπολεμά την κυτταρίτιδα, κάνοντας εντριβές με χαμομηλόλαδο.

Γκίνγκο ή δίλοβος

Έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στη βελτίωση της ροής του αίματος στον εγκέφαλο. Η λήψη του φτιάχνει τη διάθεση, ενισχύει τη μνήμη και την ικανότατα συγκέντρωσης, ενώ ανακουφίζει από τη ζαλάδα και το άγχος. Άλλες μελέτες υποστηρίζουν ότι το βότανο βοηθά τα άτομα που πάσχουν από τη νόσο Αλτσχάιμερ να γίνουν πιο εύστροφα, με μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια και καλύτερη διάθεση.

Θυμάρι

Αποτελεί καλή πηγή αντιγηραντικών χημικών συστατικών όπως είναι οι φαινόλες. Επιπλέον, το αρωματικό έλαιο του θυμαριού καταπραΰνει τους πόνους της πλάτης, ενώ έχει και αποδεδειγμένες αντιβακτηριακές ιδιότητες.

Εχινάκεια

Αυτό το βότανο θεωρείται ως ο καλύτερος φυτικός σύμμαχος του ανοσοποιητικού. Έρευνες έχουν δείξει ότι η αντιμικροβιακή της δράση βοηθά στην πρόληψη και τη θεραπεία των κρυολογημάτων και κάθε είδους μόλυνσης, είτε αυτή προέρχεται από ιούς, βακτήρια ή μύκητες. Και όχι μόνο. Η εχινάκεια έχει αντιγηραντικές ιδιότητες καθώς συσφίγγει το δέρμα, διατηρώντας το σφριγηλό παρά την πάροδο του χρόνου.

Ιτιά

Μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο, τον πονόδοντο, την αρθρίτιδα και άλλες επώδυνες καταστάσεις. Βοηθά, επίσης, στην πρόληψη της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού, ενώ αναστέλλει φλεγμονώδεις παράγοντες του ανοσοποιητικού.

Νυχτολούλουδο

Οι σπόροι του συγκεκριμένου φυτού περιέχουν ένα έλαιο πλούσιο σε γάμμα λινολεϊκό οξύ, ουσία η οποία φαίνεται ότι βοηθά στην ανακούφιση από αρκετές καταστάσεις όπως η προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (πόνοι πριν την περίοδο) και το έκζεμα (πάθηση του δέρματος, η οποία προκαλεί κόκκινα "μπαλώματα" με φαγούρα).

Σκόρδο

Πρόκειται για ένα ισχυρό αντιβιοτικό, ιδιαίτερα δραστικό στην αντιμετώπιση των ιών, το οποίο παράλληλα μειώνει τα επίπεδα τας χοληστερόλης και την αρτηριακή πίεση. Επιστήμονες θεωρούν ότι βοηθά στην επιβράδυνση της φυσιολογικής γήρανσης και αντιμετωπίζει την απώλεια μνήμης η οποία σχετίζεται με την ηλικία.

Τσιμιφούγκα

Χρησιμοποιείται κυρίως στην αντιμετώπιση προβλημάτων στην εμμηνόπαυση, ιδιαίτερα των εξάψεων και της ξηρότητας του κόλπου. Επιπλέον, το βότανο ενεργοποιεί την παραγωγή ορμονών. Σε έρευνα βρέθηκε ότι η τσιμιφούγκα ενεργοποιεί τους βλεννογόνους αδένες, οι οποίοι με τη σειρά τους ενεργοποιούν το θυρεοειδή, τους επινεφριδικούς και τους σεξουαλικούς αδένες (οιστρογόνα και τεστοστερόνη).

Φτιάξτε τα μόνες σας:

Για να είστε βέβαιες για την άριστη ποιότητα των φυτών που χρησιμοποιείτε, καλλιεργήστε τα και αποξηράνετε τα μόνε σας. Σας προτείνουμε να φυτέψετε λεβάντα (συμβάλλει στη διατήρηση της σφριγηλότητας του δέρματος), δεντρολίβανο (είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και έχει αντιγηραντικές ιδιότητες) και ρίγανη (είναι πλούσια πηγή ανηοξειδωτικών).

Πώς θα τα συντηρήσετε:

Αποξηραίνοντάς τα. Βάλτε τα σε μια χάρτινη σακούλα και γράψτε στο εξωτερικό της το όνομα του φυτού και την ημερομηνία συγκομιδής του. Αν μετά από μία εβδομάδα δεν έχουν μαραθεί, απλώστε τα σε εφημερίδα, σ' ένα ξηρό, δροσερό μέρος για να στεγνώσουν. 'Επειτα, βάλτε τα σε χάρτινες ή πλαστικές σακούλες ή χρησιμοποιήστε γυάλινα βάζα με καπάκια.

Πώς θα τα αποθηκεύσετε:

Σε δροσερό και σκοτεινό μέρος, μακριά από οποιαδήποτε εστία θερμότητας. Η ζέστη είναι "εχθρός" της δραστικότητάς τους.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

beauty secrets -Μυστικά ομορφιάς