Αποκτήστε λεπτή σιλουέτα με κρητική διατροφή

Η κρητική δίαιτα (διατροφή) θεωρείται μια από τις πιο υγιεινές δίαιτες. Είναι λιτή, πλούσια σε χορταρικά, φρούτα, ζυμωτό μαύρο ψωμί, αγνό τυρί, τροφές μαγειρεμένες με ελαιόλαδο. Σήμερα θα μάθετε βασικούς κανόνες που θα σας βοηθήσουν να υιοθετήσετε κρητικές διατροφικές συνήθειες για λεπτή σιλουέτα και καλή υγεία.

Βασικοί κανόνες

1. Αντικαταστήστε τα μαγειρικά και ζωικά λίπη με ελαιόλαδο, κατά προτίμηση ωμό.

2. Ενσωματώστε στη διατροφή σας περισσότερες τροφές φυ­τικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά.

3. Αποφύγετε ή μειώστε στο ελάχιστο την κατανάλωση επε­ξεργασμένων τροφών.

4. Καταναλώστε αλκοόλ (κρασί) σε μικρές ποσότητες (δύο ποτήρια για τους άντρες, ένα για τις γυναίκες ημερησίως).

5. Τα λιπαρά που καταναλώνετε δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 35% των θερμίδων που προσλαμβάνετε σε ημερήσια βάση. Από αυτές, μόνο το 7-8% μπορούν να είναι κορεσμένα λιπαρά.

6. Τρώτε γιαούρτι και τυρί καθημερινά σε μικρές ποσότητες.

7. Εμπλουτίστε το εβδομαδιαίο διαιτολόγιό σας με ψάρια, θαλασσινά και πουλερικά. Μην καταναλώνετε περισσότερα από τέσσερα αυγά την εβδομάδα.

8. Μην τρώτε κόκκινο κρέας πάνω από τέσσερις φορές το μήνα.

9. Αντικαταστήστε τα γλυκά με φρούτα.

10. Αντικαταστήστε τα αναψυκτικά και τα ανθρακούχα ποτά γενικό­τερα με φυσικούς χυμούς, αφεψήματα και νερό.

11. Η κρητική δίαιτα δεν είναι μόνο τα υλικά της. Σημασία έχουν και οι τρόποι παρασκευής και κατανάλωσης. Στο συγκεκριμένο μοντέ­λο διατροφής, οι τροφές είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό ωμές ή ψητές, περιχυμένες με ωμό ελαιόλαδο.

Tips

-Ελαττώστε τις επισκέψεις στο σούπερ μάρκετ, όπου υπάρχουν πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και σνακ. Οι λαϊκές αγορές με τα φρέσκα προϊόντα είναι ο καλύτερος οδηγός εβδομαδιαίας διατροφής.

-Στις εξόδους για φαγητό, αποφεύγετε να παραγγέλνετε πιάτα που περιλαμβάνουν συστατικά αγνώστου προελεύσεως ή απαιτούν μεγάλη ποσότητα λιπαρής ουσίας για την παρασκευή τους. Επίσης, όταν ακολουθεί κυρίως πιάτο, επιλέξτε σαλάτες χωρίς τυριά, αλλαντικά ή άλλα ζωικά προϊόντα.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr