Ελευθερώστε το σώμα και το μυαλό σας με σωστή αναπνοή!

Μήπως λαχανιάζετε εύ­κολα; Μήπως η ανάσα σας βγαίνει ακανόνιστη ή αισθάνεστε ότι δε σας φτάνει, μολονότι κατά τα άλλα είσαστε μια χαρά στην υγεία σας; Τότε ίσως έχετε ανθυγιεινές αναπνευστικές συνήθειες, που χρειάζονται τροποποίηση. Στο άρθρο αυτό θα μάθετε πως η αναπνοή είναι ο πιο απλός και αποτελεσματικός τρόπος να ελευθερώσετε το σώμα και το μυαλό σας. Χρησιμοποιήστε τις τεχνικές που σας προτείνουμε και με τον καιρό, θα είσαστε σε θέση να χαλαρώνετε πιο γρήγορα και εύκολα. Όλα είναι θέμα εξάσκησης!

Αναπνοή πηγή ενέργειας

Η αναπνοή, κύρια πηγή ενέργειας για τον οργανισμό, τροφοδοτεί, μέσω της εισπνοής, τα κύτταρα με το απαραίτητο οξυγόνο, ενώ με την εκπνοή αποβάλλει το διοξείδιο του άνθρακα. Γι'αυτό αποτελεί ένα από τα βασικά ένστικτα επιβίωσης του ανθρώπου. Σκοπός, όμως, δεν είναι να κάνουμε το στοι­χειώδες για να επιζήσουμε, σημασία έχει να βοηθήσουμε τον εαυτό μας να επωφεληθεί όσο μπορεί περισσότερο από αυτή τη φυσιολογική λειτουργία. Οι περισσότεροι άνθρωποι, σε γενικές γραμμές, αναπνέουμε επαρκώς όταν είμαστε υγιείς και ήρεμοι, αλλά κάποιες φορές έχουμε γενικευμένη κούραση, νύστα, δυσκολία συγκέντρωσης και εκνευρισμό που μπορεί να οφείλονται σε "κακή αναπνοή". Αυτό σημαίνει ότι η ανάσα είναι "ρηχή", δηλαδή δε γεμίζει τους πνεύμονες με οξυγόνο -οπότε πρέπει να γίνεται συχνότε­ρα κουράζοντας τους θωρακικούς μυς-, ή δε "διώχνει" όλο το διοξείδιο του άνθρακα, το οποίο συσσωρεύεται στον οργανισμό.

Κάνετε ασκήσεις βαθιάς αναπνοής

Αν και η ιδέα μπορεί να φαίνεται κλισέ, η τεχνική αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το άγχος σε δύσκολες περιόδους της ζωής σας.

1. Κλείστε το στόμα και πάρτε μια βαθιά ανάσα από τη μύτη σας. Προσπαθήστε αυτή την εισπνοή, να έχει διάρκεια περίπου τέσσερα δευτερόλεπτα. Κρατήστε την αναπνοή σας για επτά δευτερόλεπτα και, στη συνέχεια, εκπνεύστε για περίπου οκτώ δευτερόλεπτα. Επαναλάβετε την άσκηση τέσσερις φορές.

Κάνετε ασκήσεις χαλάρωσης

Την άσκηση αυτή μπορείτε να την κάνετε ξαπλωμένη στο κρεβάτι το πρωί που ξυπνάτε ή το βράδυ πριν από τον ύπνο.

1. Ξαπλώστε με τα πόδια ελαφρώς ανοιχτά και τα χέρια δίπλα στο σώμα, με τις παλάμες στραμμένες προς τα επάνω. Εισπνεύστε και εκπνεύστε από τη μύτη, μετρώντας έναν χρόνο για την εισπνοή και δύο για την εκπνοή.

2. Τοποθετήστε τώρα τη μία παλάμη στην κοιλιά σας και την άλλη στο στήθος. Ελέγξτε αν ο αέρας πηγαίνει στην κοιλιά ή στο θώρακα, βάσει της κίνησης των χεριών.

3. Προσπαθήστε να απομονώσετε τη θωρακική αναπνοή και να χρησιμοποιήσετε μόνο την κοιλιακή αναπνοή για λίγα λεπτά.

4. Στη συνέχεια πάρτε βαθιές εισπνοές, γεμίζοντας πρώτα την κοιλιά και μετά το θώρακα.

5. Στο τέλος χαλαρώστε για λίγα λεπτά με ήρεμες αναπνοές, μετρώντας πάλι το ρυθμό.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr