Πώς να γυμναστείτε μετά τα 40!

Οι περισσότερες γυναίκες άνω των 25 χρόνων πιστεύουν ότι είναι πολύ μεγάλες για να ξεκινήσουν γυμναστική, τα οφέλη της σωματικής άσκησης, όμως, δεν έχουν να κάνουν με την ηλικία. Εάν λοιπόν είσαστε πάνω από 40 χρόνων ακολουθήστε το πρόγραμμα που σας προτείνουμε και δε θα χάσετε!

Είναι η περίοδος που τόσο οι ορμόνες όσο και τα επίπεδα δραστηριότητας αρχίζουν να μειώνονται. Αν μάλιστα δεν κάνετε γυμναστική, έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να πάρετε βάρος πολύ γρήγορα, αλλά και να "χάσετε" οστική πυκνότητα ακόμα γρηγορότερα. Μη θεωρείτε πώς το "τρέξιμο" στη δουλειά και το σπίτι είναι αποδοτική μορφή άσκησης για την περίπτωσή σας. Το σώμα σας έχει ανάγκη από αεροβικές και ασκήσεις ενδυνάμωσης, οι οποίες θα σας κρατήσουν σε φόρμα και θα ενεργοποιήσουν το ρυθμό του μεταβολισμού σας.

Χρησιμοποιήστε τα όργανα γυμναστικής

Με αυτό τον τρόπο θα συνδυάσετε την α­εροβική με τις ασκήσεις ενδυνάμωσης και μάλιστα χωρίς να χρειάζεται να πη­γαίνετε κάθε μέρα στο γυμναστήριο. Πώς θα το πετύχετε; Περπατήστε ή τρέξτε για 2-3 λεπτά στο διάδρομο. Κατόπιν, πη­γαίνετε σε ένα όργανο γυμναστικής και κάντε 8-10 επαναλήψεις (επιλέξτε να γυμνάσετε μόνο μία μεγάλη μυϊκή ομά­δα: πλάτη, στήθος ή πόδια). Τρέξτε και πάλι για άλλα 2-3 λεπτά και στη συνέχεια μεταβείτε σε άλλο όργανο. Ακολου­θήστε την ίδια διαδικασία, μέχρι να γυ­μνάσετε όλες τις μυϊκές ομάδες.

Παραμείνετε ευλύγιστες

Στην ηλικία των 40, οι περισσότερες γυ­ναίκες παρατηρούν ότι έχουν αρχίσει να χάνουν ένα μέρος της ευλυγισίας τους. Αυτό τις κάνει και πιο ευάλωτες σε τραυ­ματισμούς. Αν έχετε διαπιστώσει κι εσείς πως δεν είσαστε πια τόσο ευλύγιστη, προ­τιμήστε το stretchίng. Εφαρμόζετε το 2­-3 φορές την εβδομάδα στις βασικές μυϊ­κές ομάδες, παραμένοντας στην ίδια θέ­ση για 10 έως 60 δευτερόλεπτα. Κάντε 3-4 επαναλήψεις.

Δυναμώστε τους γοφούς

Ξαπλώστε ανάσκελα, με τα γόνατα λυγι­σμένα και τα πέλματα να ακουμπούν στο πάτωμα. Έπειτα, φέρτε το ένα γόνατο στο στήθος και κρατήστε το εκεί. Στα συ­νέχεια, χωρίς να κυρτώσετε την πλάτη ή να γείρετε τη λεκάνη, τεντώστε το άλλο σας πόδι προς τα κάτω ενώ "ρουφάτε" τους κοιλιακούς προς τα μέσα. Μείνετε σε αυτή τη θέση μετρώντας μέχρι το 10. Επιστρέψτε στην αρχική θέση και επανα­λάβετε με το άλλο πόδι. Κάντε 3-4 επα­ναλήψεις. Η άσκηση αυτή επικεντρώνε­ται στο πίσω μέρος των ποδιών και τους γοφούς, δύο σημεία που απαιτούν ιδιαί­τερη προσοχή σε αυτη την ηλικία.

Ακόμη και το λίγο μετράει

Αν δε μπορείτε να "χωρέσετε" 20 λε­πτά άσκησης στην ήδη γεμάτη σας μέ­ρα, μπορείτε να τη χωρίσετε σε μέρη και μέρες. Τη μία μέρα αφιερώστε 10 λεπτά σε ασκήσεις stretchίng για τον κορμό και την επόμενη άλλα 10 σε ασκήσεις για τη μέση και τα άκρα. Μια εναλλακτική λύ­ση είναι να βγάζετε το σκύλο σας βόλτα γύρω από το τετράγωνο πριν πέσετε για ύπνο. Ακόμη και η ελάχιστη δυνατή α­εροβική άσκηση κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμ­φάνισης καρδιαγγειακών προβλημάτων και καρκίνου.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

beautysecrets -Μυστικά ομορφιάς