Τριχόπτωση: ενισχύστε τον οργανισμό σας εκ των έσω

Είναι γεγονός ότι η τριχόπτωση αποτελεί ένα από τα πλέον καυτά προβλήματα που αφορούν τη γενικότερη κατάσταση της υγείας μας. Οι γυναίκες αλλά και οι άνδρες φοβούνται ότι μαζί με τα μαλλιά τους χάνουν ένα μεγάλο μέρος από την αυτοπεποίθηση και την ομορφιά τους. Σήμερα θα σας μιλήσουμε για τις αιτίες που προκαλούν την τριχόπτωση, πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε και ακόμα θα σας μάθουμε να φτιάχνετε ένα εξαιρετικό σαμπουάν με βότανα κατά της τριχόπτωσης.

Οι αιτίες

1. Η έλλειψη θρεπτικών συστατικών

Η τριχόπτωση συχνά προέρχεται από έλλειψη θρεπτικών συστατικών, πρόβλημα ιδιαίτερα έντονο τους φθινοπωρινούς μήνες. Όταν ο οργανισμός αντιμετωπίζει κάποια έλλειψη καταναλώνει τα αποθέματά του, εξασθενεί και εξαντλείται. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα μαλλιά.

2. Η μειωμένη αιμάτωση του τριχωτού

Επίσης, σε περίπτωση που δεν αιματώνεται σωστά το τριχωτό του κεφαλιού, παύει να μεταφέρει την ποσότητα θρεπτικών στοιχείων που είναι αναγκαία στο βολβό, με αποτέλεσμα αυτός να εξασθενεί. Η ρίζα αδυνατίζει και η διάρκεια ζωής της τρίχας μειώνεται. Για αυτό ακριβώς το λόγο η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη σωστή ανάπτυξη και την υγεία των μαλλιών.

3. Η έλλειψη σιδήρου

Η έλλειψη σιδήρου είναι αυτή που συχνά οδηγεί σε διάφορα προβλήματα υγείας και σε τριχόπτωση. Ο σίδηρος αποτελεί το κυριότερο συστατικό της αιμοσφαιρίνης, χωρίς αυτόν, δε δύναται να γίνει η μεταφο­ρά του οξυγόνου στα κύτταρα.

Η αντιμετώπιση της με θρεπτικά συστατικά

Η ταυρίνη, που βρίσκεται στα θαλασσινά, προστατεύει το βολβό, δηλαδή το σημείο όπου δημιουργείται η τρίχα, καταπολεμώντας έτσι την τριχόπτωση και χαρίζοντας δύναμη στα μαλλιά.

Η βιταμίνη Β5 συμβάλλει στην αιμάτωση και την τροφο­δοσία των νεύρων στα άκρα, ενώ οι κατεχίνες βοηθούν στην καλύτερη θρέψη της ρίζας, χαρίζοντας υγιές δέρμα και πλούσια μαλλιά.

Ο ψευδάργυρος που βρίσκεται στα αβγά είναι βασικό δομικό στοιχείο της τρίχας.

Η βιοτίνη, που βρίσκεται σε υψηλή συγκέντρωση στο βασιλικό πολτό και τους ξηρούς καρπούς, καθώς περιέχει θείο, το οποίο πρέπει να μεταφέρεται στα κύτταρα, θα μπορούσε να ονομαστεί και "βιταμίνη της ομορφιάς".

Σαμπουάν με βότανα κατά της τριχόπτωσης

Θα χρειαστείτε:

2 χούφτες λεβάντα

1,5 λίτρο νερό αποσταγμένο

100 γρ. πολτό σαπουνιού η σαπούνι ελιάς

20 γρ. ποτάσα

100 γρ. βάμμα λεβάντας

Εκτέλεση-Εφαρμογή:

Βάζουμε το νερό να βράσει. Τοποθετούμε τη λεβάντα σ' ένα μπολ και το περιχύνουμε με 1/2 λίτρο βρασμένο νερό. Αφήνουμε το μείγμα τρεις ώρες σκεπασμένο και το στραγγίζουμε. Στο υπόλοιπο νερό προσθέτουμε το σαπούνι. Μόλις διαλυθεί, ρίχνουμε την ποτάσα. Αφήνουμε το μείγμα να σιγοβράσει 30 λεπτά. Αφού κρυώσει, βάζουμε το βάμμα λεβάντας. Τοποθετούμε το σαμπουάν σε μπουκάλια (θα χρειαστούν 3-4). Ανακινούμε καλά προτού το χρησιμοποιήσουμε.

Πώς φτιάχνουμε το βάμμα λεβάντας:

Γεμίζουμε ένα γυάλινο σκούρο μπουκάλι των 200 γρ. με λεβάντα και προσθέτουμε άσπρο οινόπνευμα, τόσο όσο να σκεπαστεί η λεβάντα. Το αφήνουμε 10 μέρες και κατόπιν το σουρώνουμε.

Tips:

-Φροντίστε το καθημερινό διατροφικό σας πρόγραμμα να περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, ψευδάργυρο και αμινοξέα.

-Μην ξεχνάτε τα συμπληρώματα διατροφής, τα οποία μπορούν να εξασφαλίζουν τα απαραίτητα συστατιά για τον οργανισμό σας.

-Για δυνατά μαλλιά, κάντε τακτικά μασάζ. Βοηθά στην καλή κυκλοφορία και την αιμάτωση της περιοχής.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr