Αιθέρια έλαια: οι ευεργετικές τους ιδιότητες και η σωστή χρήση τους

Τα αιθέρια έλαια δίνουν τη χαρακτηριστική μυρωδιά και γεύση στα βότανα και στα μυρωδικά. Μάθετε τι πρέπει να προσέξετε για να είναι ασφαλής η χρήση τους καθώς και τις ευεργετικές τους ιδιότητες στην υγεία και την ομορφιά!

Βετιβέρ: βοηθάει πολύ στο κυκλοφορικό σύστημα, είναι τονωτικό και α­ντισπασμωδικό. Διώχνει τη νευρικότητα, το στρες και την ένταση. Θεωρείται αντιγηραντικό αιθέριο έλαιο, βοηθάει στην αντιμετώπι­ση της ακμής και των ραγάδων της εγκυμοσύνης. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε μωρά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Απαγορεύεται αδιάλυτο πάνω στο δέρμα.

Γεράνι: κατάλληλο για όλους τους τύπους δέρματος και ειδικά για ξηρά και ώριμα δέρματα, για έλκη, πληγές, ακμή και ρυτίδες. Επενεργεί στο μεταβολισμό. Έχει πολύ καλά αποτελέσματα στην παχυσαρκία και σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών. Δεν είναι τοξικό και δεν ερεθίζει, αλλά δεν πρέπει να χρησιμοποιείται αδιάλυτο πάνω στο δέρμα.

Γιασεμί: κατάλληλο για ξηρές και ευαίσθητες επιδερμίδες, εκζέματα και δερματίτιδες. Επαναφέρει την ελαστικότητα του δέρματος. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα άτομα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Δενδρολίβανο: βοηθάει πολύ στην τριχόπτωση.Έχει εξαιρετικά αποτελέσματα σε περιπτώσεις κατακράτησης υγρών. Δεν είναι τοξικό αλλά πρέπει να αποφεύγεται σε ευαίσθητα δέρ­ματα. Δεν πρέπει να χρησιμοποιείται από άτομα που υποφέρουν α­πό επιληψία ή υπέρταση, όπως επίσης και από εγκύους και παιδιά.

Λεβάντα: κατάλληλο για δέρματα με προβλήματα ακμής και δερματίτιδες.

Tips:

Να μην εφαρμόζονται στο δέρμα το γαρύφαλλο και η κανέ­λα. Τα έλαια αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αρωματισμό δωματίων.

Να μην εφαρμόζονται πριν το μπάνιο: βερμπένα, λεμόνι, μα­νταρίνι, περγαμόντο, πράσινο μήλο (lime), πορτοκάλι.

Να μη χρησιμοποιούνται κατά την περίοδο της εγκυμοσύ­νης: βασιλικός, θυμάρι, μαντζουράνα, μύρο.

Να μη χρησιμοποιούνται από μη επαγγελματίες το θυμάρι και το φασκόμηλο.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

beauty secrets -Μυστικά ομορφιάς