Κατάλληλες ασκήσεις για 50άρες

Καθώς μεγαλώνουμε χρειαζόμαστε την άσκηση και ένα δραστήριο τρόπο ζωής όσο ποτέ. Η τακτική άσκηση βοηθάει στην ώθηση της ενέργειας και αντιστρέφει μερικά από τα συμπτώματα της γήρανσης. Σήμερα θα μάθετε ποιες είναι οι πιο κατάλληλες ασκήσεις για εσάς που έχετε περάσει τα 50. Αλλά ανεξάρτητα από την ηλικία σας, αυτές οι ασκήσεις είναι ο καλύτερος σύμμαχός σας κατά της γήρανσης.

Περπάτημα

Αποτελεί τον πιο απλό τρόπο να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση. Το ζωηρό περ­πάτημα, με ταχύτητα δηλαδή που θα υιοθετούσατε εάν είχατε αργήσει σε ένα ραντεβού, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό μέχρι και στο 60-80% από το μέγιστο όριό του, τον φέρνει δηλαδή στα αναγκαία επί­πεδα για την ενίσχυση της καρδιάς και των πνευμόνων. Το σημαντικό είναι ότι αυτό συμβαίνει χωρίς οι αρθρώσεις να υποβάλ­λονται σε υπερβολική διάταση. Κι ακόμα: μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκε­φαλικού επεισοδίου, διαβήτη, υπέρτασης, καρκίνου του εντέρου, αρθρίτιδας, άγχους και κατάθλιψης. Επιπλέον, αποτελεί έναν εύκολο τρόπο για απώλεια κιλών. Σύμφωνα με έρευνες, το τακτικό βάδισμα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ ενδέχεται να προλαμβάνει την εκδήλωση της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Πώς θα το εντάξετε στο πρόγραμμα;

Φροντίστε να περπατάτε επί 30 λεπτά, του­λάχιστον 3 φορές την εβδομάδα.

Κολύμβηση

Θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η τέλεια α­ντιγηραντική άσκηση. Κι αυτό γιατί στοχεύ­ει σε κάθε μυ, χωρίς να ασκεί πίεση στις αρθρώσεις. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η τακτική κολύμβηση χαρίζει κατά μέ­σο όρο 6 χρόνια ζωής, ενώ αυτή την περίο­δο βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγαλύτερη με­λέτη που εξετάζει κατά πόσον όσοι κολυ­μπούν έχουν μικρότερη βιολογική ηλικία α­πό τη χρονολογική τους.

Κάντε jogging στο νερό. Είναι εξίσου ευεργετικό για την καρδιά σας με το τρέξιμο στην ξηρά και θα σας βοηθήσει να κάψετε περίπου 12 θερμίδες το λεπτό. Κάντε προθέρμανση με χαλαρό βάδισμα για 3 λεπτά και συνεχίστε με jogging για 9 λεπτά. Τελειώστε κάνοντας αποθεραπεία με βάδισμα, για άλλα 3 λεπτά. Το σκέφτεστε ακόμη;

Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Κι όμως: η άρση βαρών δεν είναι μόνο για τους μπόντι μπίλντερς. Αντίθετα, αποτελεί ένα από τα πλέον δραστικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να παραμείνετε σε φόρμα ακόμη και σε προχωρημένη ηλικία. Κι αυτό γιατί μπορεί να "τονώσει" το μετα­βολικό σας ρυθμό, ο οποίος φθίνει όσο αυ­ξάνεται η απώλεια της μυϊκής μάζας σας (όταν δηλαδή καίτε περισσότερο μυϊκό ιστό χωρίς όμως να καίτε λίπος).

Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε;

Γυμναστική ενδυνάμωσης με βαράκια. Προμηθευτείτε 2 αλτήρες (1-2 κιλών) ή χρησιμοποιήστε 2 μπουκάλια νερού. Σταθείτε με τα πόδια α­νοιχτά (στο άνοιγμα των ώμων) και κρατή­στε τα βαράκια στα πλευρά σας, με τις πα­λάμες να κοιτάζουν προς τα κάτω. Σηκώ­στε αργά τα χέρια προς τα μπρος, μέχρι να φτάσουν στο ύψος του στήθους σας. Κατε­βάστε και επαναλάβετε ανεβάζοντας τα χέ­ρια σας και προς το πλάι.

Κάντε τις ασκήσεις τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα (όσο νεότερες είστε, τόσο πιο συχνά μπορείτε να τις εκτελείτε), τουλάχιστον επί 30 λεπτά τη φορά.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

beauty secrets -Μυστικά ομορφιάς