4 χρυσοί κανόνες για την υγεία των ματιών μας

Τα μάτια δεν "προδίδουν" μόνο τα συναισθήματα, αλλά και την ηλικία, α­κόμη και τον τρόπο ζωής μας. Τα ξενύχτια, η κούραση, το άγχος, οι ατελείωτες ώρες εντατικής δουλειάς "αποτυπώνονται" στο βλέμμα και την ευπαθή περιοχή γύρω από τα μάτια. Αν το ζητούμενο είναι ένα όμορφο και νεανικό βλέμμα, τότε αδιαμφισβήτητα ο δρόμος προς την ε­πιτυχία περνάει από την εντατική φροντίδα, η οποία δε συνίσταται μόνο στη χρήση καλλυντικών προϊόντων, αλλά και στην πιστή εφαρμογή χρυσών κανό­νων που θα εξασφαλίσουν την καλή υγεία των ματιών σας. Μάθετε τι πρέπει να κάνετε.

Λαμπερά μάτια είναι τα υγιή μάτια..

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να διατηρήσετε τη λάμψη των ματιών σας εί­ναι να κοιμάστε αρκετά και να μην τα κουράζετε με κακό φωτισμό και εξα­ντλητική, πολύωρη δουλειά στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Αν τα κόκκινα, κου­ρασμένα μάτια είναι ένα από τα συνηθισμένα σας προβλήματα, τότε κάτι δεν κάνετε σωστά.

1. Εξετάστε αν φταίει ο τεχνητός φωτισμός όταν διαβάζετε, δουλεύετε ή ακόμη κι όταν βλέπετε τηλεόραση.

2. Επισκεφθείτε τον ειδικό για να ελέγξετε αν τα γυαλιά σας θέλουν ανανέωση και ανα­ρωτηθείτε αν για το πρόβλημα ευθύνεται η ατμόσφαιρα (ανοίξτε συχνά το παρά­θυρο για να ανανεώνετε τον αέρα στους κλειστούς χώρους).

3. Κάντε συχνά διαλείμματα (κάθε μισή ώρα) από το διάβασμα ή την εργασία στον υπολογιστή για να εστιάσετε σε μακρινά αντικείμενα για λίγα δευτερόλε­πτα, ξεκουράζοντας τα μάτια σας.

4-Η ι­σορροπημένη διατροφή, πλούσια σε γάλα, φρούτα, λαχανικά και πρωτεΐνες, είναι σημαντική για την υγεία των μα­τιών. Βάλτε στο καθημερινό σας διαι­τολόγιο τα καρότα, τις γλυκοπατάτες, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά (για β ­καροτίνη), τα κιτρώδη φρούτα (για βι­ταμίνη C), το άπαχο κρέας, το ψάρι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τους σπόρους (για τις βιταμίνες Β), τα αβο­κάντο και τους λιναρόσπορους (για τη βιταμίνη Ε).

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr