Καρπούζι: τα οφέλη του για την υγεία!

Τίποτα δε μπορεί να είναι πιο δροσιστικό και αναζωογονητικό μια καυτή καλοκαιρινή μέρα από μια δροσερή, γλυκιά, ζουμερή και τραγανή φέτα καρπούζι. Αλλά εκτός αυτού, το καρπούζι είναι γεμάτο με πολλά ευεργετικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, ωφέλιμες για το σώμα και το μυαλό. Σήμερα θα μάθετε για τη διατροφική αξία και την αντιοξειδωτική δράση του καρπουζιού, καθώς και για όλα τα οφέλη του για τον οργανισμό μας!

1. Διατροφική αξία του καρπουζιού

Αυτό το υπέροχο φρούτα είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά.

Μία φέτα καρπούζι περιέχει 46 θερμίδες, 92% νερό, 12 γραμμάρια υδατάνθρακες, 1 γραμμάριο πρωτεΐνης και το 2% της ημερήσιας ανάγκης των φυτικών ινών. Δεν περιέχει λίπος και καθόλου χοληστερόλη και έχει μόνο 2 γραμμάρια νατρίου.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμινών C, Α και Β. Μία φέτα, στην πραγματικότητα, παρέχει το 21% της ημερήσιας ανάγκης της βιταμίνης C και το 18% της ημερήσιας ανάγκης της βιταμίνης Α!

Το καρπούζι είναι πλούσιο σε κάλιο ενώ περιέχει επίσης και άλλα σημαντικά μέταλλα, όπως σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και φώσφορο.

Περιέχει ένζυμα, οργανικά οξέα και φυσικά σάκχαρα, αλλά πάνω απ 'όλα είναι εξαιρετικά πλούσιο σε αντιοξειδωτικά.

2. Το καρπούζι ως αντιοξειδωτικό

Το καρπούζι είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C ενώ περιέχει φλαβονοειδή αντιοξειδωτικά όπως το λυκοπένιο,το β καροτένιο, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και η κρυπτοξανθίνη. Αυτά τα ισχυρά αντιοξειδωτικά διώχνουν από το σώμα τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι μια σημαντική αιτία γήρανσης και πολλών ασθενειών.

Το καρπούζι περιέχει τις υψηλότερες συγκεντρώσεις λυκοπενίου μεταξύ όλων των φρούτων και των λαχανικών. Αυτό το απίστευτο αντιοξειδωτικό έχει μια εξαιρετική ικανότητα να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν διαφόρους τύπους καρκίνου και είναι επίσης πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη πολλών καρδιακών παθήσεων.

3. Το καρπούζι ως ενυδατικό

Το καρπούζι αποτελείται από 92% νερό και είναι πλούσιο σε ηλεκτρολύτες. Βοηθά το σώμα να αντικαταστήσει τα υγρά και τα μεταλλικά στοιχεία που χάνονται μέσω του ιδρώτα, μειώνοντας τον κίνδυνο της αφυδάτωσης. Είναι ένα εξαιρετικό φρούτο για να "σβήνει" τη δίψα του καλοκαιριού.

4. Το καρπούζι ως διουρητικό

Το καρπούζι είναι διουρητικό και βοηθά το σώμα να αποβάλλει τις βλαβερές τοξίνες. Καθαρίζει το ήπαρ, διεγείρει τη λειτουργία των νεφρών και μειώνει τα επίπεδα ουρικού οξέος στο αίμα.

5. Το καρπούζι ως τονωτικό

Το καρπούζι είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών Β6 και Β1, και μετάλλων όπως το μαγνήσιο και το κάλιο, που είναι φυσικοί ενισχυτές της ενέργειας.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr