Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις κρέμες προσώπου!

Καθώς περνούν τα χρόνια, το πρόσωπό μας εμφανίζει ατέλειες όπως χαλάρωση, ρυτίδες, ουλές και δυσχρωμίες. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα στην αγορά με σκοπό να προστατεύσουν, να ενυδατώσουν και να διορθώσουν τις ατέλειες της επιδερμίδας. Ένα τέτοιο προϊόν είναι και η κρέμα προσώπου. Σήμερα θα σας βοηθήσουμε να μάθετε το σκοπό της κρέμας προσώπου καθώς και πώς μπορείτε να επιλέγετε την κατάλληλη για εσάς!

Ο σκοπός της κρέμας προσώπου είναι:

1. Να σχηματίζει στην επιφάνεια του δέρματος ένα στρώμα που δεν επιτρέπει στο νερό να εξατμίζεται από την κεράτινη στιβάδα. Οι ουσίες αυτές ονομάζονται μαλακτικές.

2. Να εισχωρεί στην επιδερμίδα και να απορροφά νερό από το περιβάλλον, αυξάνοντας την περιεκτικότητά της σε υγρασία. Οι ουσίες αυτές λέγονται υγραντικές.

3. Δίνει στα κύτταρα πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα στοιχεία, απαραίτητα για τις λειτουργίες τους και τη διατήρηση της δομής τους.

Κρέμες ημέρας

Οι κρέμες ημέρας περιέχουν ουσίες μαλακτικές και υγραντικές για να βελτιώνουν και να διατηρούν τα επίπεδα υγρασίας στο δέρμα. Επειδή οι κρέμες αυτές έχουν και έναν ακόμα προορισμό, να προστατέψουν το δέρμα από το περιβάλλον, μπορεί να περιέχουν και αντιηλιακά φίλτρα. Τα αντιηλιακά φίλτρα έχουν σκοπό να εμποδίσουν την υπεριώδη και υπέρυθρη ακτινοβολία του ήλιου να απορροφηθεί από το δέρμα. Η ακτινοβολία αυτή είναι ο σπουδαιότερος παράγοντας γήρανσης και η μεγαλύτερη φυσική απειλή για την υγεία του δέρματος. Ακόμη, οι κρέμες ημέρας μπορεί να περιέχουν βιταμίνες και ένζυμα, που επιδρούν στην καλύτερη λειτουργία των κυττάρων. 

Κρέμες ημέρας για λιπαρά δέρματα

Περιέχουν μικρές ποσότητες σε μαλακτικές και υγραντικές ουσίες, δεδομένου ότι το λιπαρό δέρμα λιπαίνεται αρκετά και συνήθως έχει αρκετά υψηλά επίπεδα υγρασίας. Μπορεί να είναι ελαφρώς στυπτικές για να "συσφίγγουν" τους ανοικτούς πόρους που παρουσιάζει η λιπαρή επιδερμίδα. Μερικές φορές περιέχουν μικρή ποσότητα οινοπνεύματος ή άλλων αντισηπτικών για να αντιμετωπίζονται οι τυχόν φλεγμονές που συχνά εμφανίζονται σε τέτοιου είδους δέρματα. Έχουν σκοπό να κάνουν το δέρμα να μη γυαλίζει και ελέγχουν ή μειώνουν τα προβλήματα που αυτό παρουσιάζει.

Κρέμες ημέρας για ξηρά δέρματα

Οι κρέμες αυτές περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα μαλακτικές και υγραντικές ουσίες για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του ξηρού δέρματος σε υγρασία.

Κρέμες νυκτός

Οι κρέμες νυκτός περιέχουν μεγάλες ποσότητες σε μαλακτικές και υγραντικές ουσίες, καθώς και βιταμίνες οι οποίες είναι ευαίσθητες στο φως. Χρησιμοποιούνται σε ξηρά κυρίως δέρματα και συστήνονται για χρήση σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Γι' αυτό το λόγο, εκτός από τις ουσίες που αναφέρθηκαν, περιέχουν και στοιχεία, που εμποδίζουν την εμφάνιση των ρυτίδων ή βελτιώνουν την όψη τους.

Κρέμες ημέρας και νύχτας

Αυτές οι κρέμες, που ονομάζονται και κρέμες 24ωρου, συνδυάζουν την προστασία της κρέμας ημέρας με την αναπλαστική δράση της κρέμας νυκτός.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr