Πώς θα αντιμετωπίσετε 2 ενοχλητικά προβλήματα των ποδιών

Είναι το στολίδι των εμφανίσεων σας, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες που "απεγκλωβίζονται" από τις μπότες και τα κολάν και αναδεικνύονται μέ­σα από εντυπωσιακά πέδιλα και αέρινα φορέματα. Τι γίνεται όμως στην περί­πτωση που καθ' όλη τη διάρκεια του έτους τα ταλαιπωρείτε με τα κομψά μεν, άβολα δε ψηλοτάκουνα παπούτσια; Σήμερα θα σας βοηθήσουμε να καταλάβετε αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στα πόδια σας και φυσικά θα σας πούμε με ποιον τρόπο να το αντιμετωπίσετε.

Κότσι

Παρατηρείτε μια διόγκωση κοντά στην άρθρωση του μεγάλου δαχτύλου; Μπορεί να είναι κότσι. Είναι μια ανατομική ανωμαλία του μεγά­λου δαχτύλου στα πόδια, κατά την οποία αποκτά κλίση και έχει την τάση να ακουμπήσει πάνω στα υπόλοιπα δάχτυλα του ποδιού. Οι γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να δημι­ουργήσουν κότσι σε σχέση με τους άνδρες.

Γιατί δημιουργείτε

Ο βασικός λόγος είναι τα ακατάλληλα παπούτσια (κυρίως στενά, με ψηλό τακούνι). Λόγω της αφύσικης κλίσης του ποδιού, το μεγάλο δάκτυλο πιέζει πολύ τα μικρότερα και συχνά παρεκκλίνει προς αυτά. Αυτή η πίεση έχει ως συνέπεια μια σχετική παραμόρφωση της άρθρωσης, την οποία συνηθίζουμε να ονομάζουμε "κότσι".

Πώς θα το προλάβετε

Αλλάξτε άμεσα τα παπούτσια σας, κυρίως αν διαπιστώνετε πως το βράδυ, όταν γυρίζετε στο σπίτι, τα πόδια σας είναι "βαριά" και πονούν στο συγκεκριμένο σημείο. Αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να φοράτε συνέχεια ίσια, αφού ούτε αυτά μπορούν να σας διασφαλίσουν πως δε θα εμφανιστεί το πρόβλημα, όμως σίγουρα πρέπει να αποφεύγετε τα πολύ ψηλά τακούνια για πολλές ώρες καθημερινά. Τα παπούτσια που επιλέγετε θα πρέπει κυρίως να είναι άνετα. Το σημαντικό είναι να μην αγνοήσετε τις σποραδικές ενοχλήσεις που ίσως νιώθετε. Το κότσι δε βγαίνει από τη μία μέρα στην άλλη, και η παρατεταμένη χρήση ακατάλληλων παπουτσιών συμβάλλει στη γρηγορότερη εμφάνισή του.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης είναι η χειρουργική επέμβαση, η οποία πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό, γιατί το κότσι δεν εξαφανίζεται, ούτε καλυτερεύει από μόνο του. Αν δεν αφαιρεθεί έγκαιρα, η κατάσταση επιδεινώνεται και ο πόνος αυξάνεται.

Μύκητες

Αν εμφανίζονται σχισμές στο δέρμα ανάμεσα στα δάχτυλα και δυσοσμία, ίσως είναι μυκητίαση. Πρόκειται για λοίμωξη από μικροοργανισμούς (μύκητες) που εμφανίζονται, παρασιτούν και πολλαπλασιάζονται εκεί. Μπορεί να εμφανιστούν στο πέλμα, το δέρμα ή τα νύχια.

Πού οφείλονται

Σε διάφορους παράγοντες. Ο βασικότερος είναι η διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του δέρματος, λόγω αυξημένης υγρασίας και θερμοκρασίας (π.χ. οι συνθήκες που δημιουργούνται όταν φοράτε τα ίδια κλειστά αθλητικά παπούτσια για πολλές ώρες), κακής υγιεινής ή παθολογικών νοσημάτων (π.χ. διαβήτης). Επίσης, η επαφή με άτομο που ήδη έχει μυκητίαση ή με ζώο φορέα μυκήτων μπορεί να προκαλέσει το πρόβλημα.

Πώς μπορείτε να τους προλάβετε

Οι καλές συνθήκες υγιεινής είναι το κλειδί: Αλλάζετε κάλτσες καθημερινά, ακόμα και δύο, τρεις φορές την ημέρα, αν ιδρώνετε πολύ. Αν έχετε προδιάθεση για μύκητες, επιλέγετε δερμάτινα παπούτσια αντί για συνθετικά, γιατί επιτρέπουν στα πόδια να "αναπνέουν". Αν πρέπει να φοράτε για πολλές ώρες αθλητικά παπούτσια, καλό είναι να έχετε δύο ή τρία διαφορετικά ζευγάρια, τα οποία θα αερίζετε καλά. Αποφεύγετε να φοράτε παπούτσια, παντόφλες και κυρίως κάλτσες άλλων. Μην περπατάτε ξυπόλητη σε κοινόχρηστους χώρους (π.χ. αποδυτήρια, παραλία κ.λπ.).

Πώς αντιμετωπίζονται

Η καλύτερη κίνηση για να τους ξεφορτωθείτε γρήγορα και οριστικά είναι να απευθυνθείτε σε δερματολόγο. Ο ειδικός πιθανόν να συστήσει τοπική θεραπεία (κρέμες, λοσιόν, σαπούνια) αν το πρόβλημα είναι μικρό και περιορίζεται στο δέρμα. Αν η μυκητίαση είναι πολύ εκτεταμένη ή επεκτείνεται στα νύχια για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται φαρμακευτική θεραπεία.

Επιμέλεια: Βαρβάρα Λιόση

www.beauty-secrets.gr