Συμβουλές για υγιή μαλλιά!

Το άγχος και το στρες της καθημερινότητας συχνά έχουν αρνητικό αντίκτυπο και στα μαλλιά μας. Σε περιόδους έντονης πίεσης, είναι πολύ πιθανόν τα μαλλιά μας να χάνουν τη λάμψη τους, να φαίνονται θαμπά ή να εμφανίζουν δερματικά προβλήματα όπως πιτυρίδα ή ψωρίαση. Ένα επίσης σύνηθες φαινόμενο είναι η αυξημένη τριχόπτωση.

Έρευνες έχουν δείξει ότι σε περιόδους έντονου στρες είθισται να εμφανίζουμε έλλειψη σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Αυτή είναι και η βασική αιτία της τριχόπτωσης αλλά και της θαμπής όψης των μαλλιών. Η λύση του προβλήματος βρίσκεται στη σωστή διατροφή, την οποία πρέπει να εμπλουτίσουμε με περισσότερα αυγά, γιαούρτι, γάλα, πλούσια σε λιπαρά ψάρια, αρακά και δημητριακά ολικής άλεσης.

Ιδιαίτερα επιρρεπείς σε ξηροδερμία και πιτυρίδα είναι οι χορτοφάγοι, ακριβώς επειδή η διατροφή τους δεν περιλαμβάνει επαρκή ποσότητα ψευδαργύρου. Ως γνωστόν ο ψευδάργυρος βρίσκεται κυρίως στο κόκκινο κρέας και στα οστρακοειδή. Ιδανικές λύσεις σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελούν οι κολοκυθόσποροι, τα φιστίκια, τα κάσιους και τα καρύδια.

Επιπλέον, τα απαραίτητα λιπαρά οξέα που βρίσκονται τόσο στα λιπαρά ψάρια (σαρδέλα, σολωμός) όσο και στα περισσότερα φυτικά έλαια, μπορούν να βοηθήσουν αρκετά το ξηρό δέρμα και να λειτουργήσουν θεραπευτικά ακόμα και σε περιπτώσεις ψωρίασης.

Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι η έλλειψη βιταμίνης Α συμβάλλει σημαντικά στην εξασθένιση και αποδυνάμωση της τρίχας. Αν επιθυμούμε μαλλιά γερά με ζωντάνια και λάμψη δεν πρέπει να ξεχνάμε να περιλαμβάνουμε στη διατροφή μας περισσότερο συκώτι (όχι αν είστε έγκυος) και αυγά.