Αποσμητικά: πόσο επικίνδυνα είναι τελικά;

Εδώ και αρκετά χρόνια υπάρχει συζήτηση γύρω από το αν τα αποσμητικά σώματος συμβάλλουν στην εμφάνιση καρκίνου, βάζοντας πολλές γυναίκες σε σκέψεις. Παρά το γεγονός ότι το American Cancer Society και το National Cancer Institute αρνούνται ότι υπάρχουν συμπερασματικά στοιχεία που συνδέουν τον καρκίνου του μαστού με τη χρήση αποσμητικών η ανησυχία συνεχίζεται στην κοινή γνώμη.

Το 2003 δημοσιεύτηκε μια έρευνα από το Northwestern University Feinberg School of Medicine, η οποία εξέταζε 437 γυναίκες με καρκίνο του μαστού. Οι παράγοντες που λήφθηκαν υπόψη ήταν η χρήση αποσμητικού, το ξύρισμα στη μασχάλη και η ηλικία τους, αφότου είχαν διαγνωσθεί.

Οι γυναίκες που ξυρίζονταν πιο συχνά και χρησιμοποιούσαν αποσμητικό πιο συχνά, διαγνώστηκαν με καρκίνο του μαστού 22 χρόνια νωρίτερα από εκείνες που δε χρησιμοποιούσαν. Και όσες ξεκίνησαν το ξύρισμα και τη χρήση αποσμητικού πριν την ηλικία των 16, διαγνώστηκαν 16 χρόνια νωρίτερα από όσες ξεκίνησαν αυτές τις συνήθειες μετά τα 16. Παρόλα αυτά, η έρευνα δεν παρείχε κανένα στοιχείο ότι το ξύρισμα και η χρήση αποσμητικού προκάλεσαν τον καρκίνο.

Μια άλλη έρευνα από το Fred Hutchinson Cancer Research Center και το University of Washington εξέτασε 813 γυναίκες με καρκίνο μαστού και 793 χωρίς καρκίνο και δε βρήκε κάποια συσχέτιση μεταξύ των συνηθειών υγιεινής της περιοχής της μασχάλης και του αν είχαν ή δεν είχαν καρκίνο.

Τα Paraben: αρκετή από την ανησυχία επικεντρώθηκε γύρω από τα paraben, μια κατηγορία χημικών που παίζουν το ρόλο του συντηρητικού προκειμένου να αποτρέψουν την ανάπτυξη βακτηριδίων στα καλλυντικά προϊόντα. Μια ερευνήτρια από το University of Reading, στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέτρησε τη συγκέντρωση paraben στους ιστούς του μαστού που είχαν αφαιρεθεί από καρκινοπαθή για πάνω από μια δεκαετία. Στην έρευνα της το 2012, καταδεικνύει ότι βρήκε συγκέντρωση 99% paraben στον προσβεβλημένο ιστό. Υποστηρίζει, ότι τα paraben, μπορούν και μιμούνται τη δράση των οιστρογόνων ορμονών, οι οποίες είναι ένας παράγοντας που προάγει την ανάπτυξη όγκων στους μαστούς. Παρόλα αυτά, δε σύγκρινε τη συγκέντρωση paraben των προσβεβλημένων ιστών με αυτή των υγειών ιστών μαστού. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετά αποσμητικά στην αγορά πλέον δεν περιέχουν parabens.

Πιο πρόσφατα, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν ακόμα σε ένα συστατικό το aluminum, το οποίο είναι μια ενεργή ουσία που φράζει τους ιδρωτοποιούς αδένες. Είναι ένα μεταλλικό ιόν, που φαίνεται να διαταράζει τη λειτουργία των υποδοχών οιστρογόνων. Σύμφωνα με την έρευνα, δεν επηρεάζει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του μαστού αλλά μπορεί να τα πυροδοτήσει, μετατρέποντας τα φυσιολογικά κύτταρα σε καρκινικά.

Όμως ο ανοσολόγος, Robert Golden, Ph.D, υποστηρίζει ότι είναι ενδιαφέρουσες αυτές οι καλλιέργειες κυττάρων σε εργαστηριακό περιβάλλον αλλά δε θα αντιγραφούν ποτέ ολοκληρωτικά σε έναν ανθρώπινο οργανισμό. Και προσθέτει ότι τα καλλυντικά όπως τα αποσμητικά ελέγχονται εξονυχιστικά για να εξασφαλιστεί ότι τα συστατικά δεν απορροφώνται μέσω της επιδερμίδας.

Είναι κακό να φράζονται οι ιδρωτοποιοί αδένες;
Ακόμα και αν υπάρχουν λίγα στοιχεία ότι τα αποσμητικά μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, σίγουρα θα υπάρχει κάποιο τίμημα για κάτι που χρησιμοποιούμε και αλλάζει μια φυσιολογική λειτουργία του σώματός μας. Οι ειδικοί εξηγούν ότι υπάρχουν κάποιοι αδένες στην περιοχή της μασχάλης που εκκρίνουν στεροειδή, παράγωγα των ανδρογόνων και των οιστρογόνων. Αν τους μπλοκάρουμε με αποσμητικά, που ακριβώς καταλήγουν; Μένουν μέσα στο σώμα μας και θεωρητικά αυτό που μένει είναι αυξημένη συγκέντρωση ορμονών οι οποίες με τη σειρά τους μπορεί να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων.

Επίσης, η άποψη ότι ο ιδρώτας αποβάλλει τοξίνες είναι λανθασμένη, καθώς το μόνο που αποτελεί είναι ένας μηχανισμός ρύθμισης της θερμοκρασίας του σώματος μας και γίνεται απλά για να "δροσιζόμαστε" εσωτερικά! Αυτό που κυρίως αποβάλλεται με τον ιδρώτα είναι το νάτριο (αλάτι δηλαδή) και όχι οι τοξίνες!