Τι είδαμε στην… Αραβική Εβδομάδα Μόδας στο Ντουμπάι

Η τρίτη αραβική Fashion Week οργανώθηκε από το Αραβικό Συμβούλιο Μόδας

Η τρίτη αραβική Fashion Week οργανώθηκε στο Ντουμπάι από το Αραβικό Συμβούλιο Μόδας -το οποίο εκπροσωπεί τα 22 μέλη του Αραβικού Συνδέσμου- και έριξε αυλαία την Δευτέρα το βράδυ, με το ντεφιλέ της γαλλολιβανέζας σχεδιάστριας Ingie Chalhoub, εμπνευσμένο από τον 'Αντι Γουόρχολ, ίνδαλμα της αμερικανικής ποπ αρτ.

Η Αραβική Εβδομάδα Μόδας στοχεύει τόσο στην τοπική πελατεία όσο και σε αγοραστές από τις τέσσερις γωνιές του πλανήτη. Πολλοί Ρώσοι και Κινέζοι παρακολούθησαν τα ντεφιλέ. 

Περίπου 20 κολεξιόν παρουσίασαν οι σχεδιαστές στις πέντε ημέρες αυτής της "εβδομάδας", που ήθελε να συμβολίσει τον ζήλο για δημιουργία και καινοτομία της μεγάλης πόλης του Κόλπου. 

Η διοργάνωση έδωσε επίσης την ευκαιρία να αποκαλυφθεί το πρώτο τοπ μόντελ από τα Εμιράτα, η Ραφία αλ-Χάτζσι. Η καλλονή δηλώνει ότι έδωσε μάχες επί χρόνια για να επιβληθεί σε μια κοινωνία που είναι προσηλωμένη στις παραδόσεις.

Μπλούζες, πλισέ φούστες και παντελόνια σε έντονο κόκκινο, φούξια, γαλάζιο και μαύρο φόρεσαν τα μοντέλα της Ενζί Σαλούμπ, η οποία δηλώνει ότι θέλει να απευθυνθεί στην κομψή Παριζιάνα, την πολύ θηλυκή και γκλάμουρ, που ταξιδεύει παντού στον κόσμο.

Πριν από αυτήν, ο Παλαιστίνιος Jamal Taslaq παρουσίασε τα αγαπημένα του παραδοσιακά κεντήματα πάνω σε κόκκινα και μαύρα φορέματα, που διακρίνονται για την άνετη και σικ γραμμή.

Η Ιταλίδα Giada Curti επίσης παρουσίασε την κολεξιόν της για την άνοιξη-καλοκαίρι 2017 στην οποία κυριάρχησαν τα χρώματα, οι ρίγες και τα φλοράλ εμπριμέ. 

Μεταξύ Ανατολής και Δύσης

Τις προηγούμενες ημέρες, η Αραβική Εβδομάδα Μόδας ανέδειξε το έργο σχεδιαστριών του Κόλπου, όπως η Lamya Abedin από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Alanoud Al-Attiya από το Κατάρ --η οποία αρνήθηκε να εμφανιστεί δημόσια-- η Suzan Farhoud και η Leen Shieshakly, μητέρα και κόρη από τη Σαουδική Αραβία.

Οι άραβες σχεδιαστές είναι "εκπληκτικοί", υπογραμμίζει η Αλίνα Κότσι που ταξίδεψε ειδικά από το Μιλάνο. "'Έχουν αυτή την ανατολίτικη πινελιά που εμείς οι Ευρωπαίοι δεν έχουμε και αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον". Ωστόσο η ιταλίδα επαγγελματίας της μόδας επικρίνει τις "καθυστερήσεις με τις οποίες παρουσιάστηκαν τα ντεφιλέ και το γεγονός ότι το κοινό ήταν πολύ περιορισμένο".

Σχεδιάστρια μόδας και καλλιτέχνης, η Ρωσίδα Αλένα 'Ογκντεν σημειώνει τη μεγάλη "διαφορά" μεταξύ της αραβικής εβδομάδας μόδας στο Ντουμπάι και αντίστοιχων διοργανώσεων στο Παρίσι, στο Μιλάνο, στη Νέα Υόρκη. Οι σχεδιαστές της περιοχής "γνωρίζουν καλά τις πελάτισσές τους, τις γυναίκες των αραβικών χωρών, και για τον λόγο αυτό τα φορέματα είναι πολύ φωτεινά και εξτραβαγκάν", τονίζει.

Ωστόσο η Σαλούμπ διαβεβαιώνει ότι δεν έχει στο μυαλό της τη γυναίκα της Αραβίας όταν σχεδιάζει την κολεξιόν της. Καθώς, όπως τονίζει, "σήμερα δεν υπάρχει πλέον μόδα που απευθύνεται αποκλειστικά στη Μέση Ανατολή ή στο Παρίσι. Με το Διαδίκτυο, η μόδα γίνεται όλο και περισσότερο ένα παγκόσμιο φαινόμενο", συνοψίζει παρότι επέλεξε το εμπορικό σήμα "Ingie Paris".