Ακαταμάχητη “Εβδομάδα Μόδας” στο Μιλάνο

Σήμερα, οι Γκούτσι, Μπλούγκερλ, Αλμπέρτα Φερέτι και άλλοι 21 οίκοι θα ανοίξουν την αυλαία των ντεφιλέ

Μετά τη Νέα Υόρκη και το Λονδίνο, από σήμερα Τετάρτη, οι προβολείς πέφτουν στις πασαρέλες του Μιλάνου, όπου όλοι οι φορείς, πολιτικοί και βιομηχανία της μόδας, ενώνουν τις δυνάμεις τους, για να κάνουν την πρωτεύουσα της Λομβαρδίας και την «Εβδομάδα Μόδας», ακαταμάχητη.

Ο νέος δήμαρχος του Μιλάνου, Τζουζέπε Σάλα, δεν δίστασε να απευθύνει έκκληση προς όλους, κατά την παρουσίαση των γυναικείων πρετ-α-πορτέ για το επόμενο καλοκαίρι. Ζήτησε η «Εβδομάδα Μόδας», να γίνει πόλος έλξης και εξέφρασε την επιθυμία η κοινότητα της μόδας να γίνει πιο ανοικτή και ευέλικτη.

Σήμερα, οι Γκούτσι, Μπλούγκερλ, Αλμπέρτα Φερέτι και άλλοι 21 οίκοι θα ανοίξουν την αυλαία των ντεφιλέ. Συνολικά 71 ντεφιλέ και 90 νέες συλλογές θα παρουσιασθούν στο Μιλάνο στη διάρκεια της «Εβδομάδας Μόδας», βάζοντας ψηλά τον πήχυ ανάμεσα σε καθιερωμένες μάρκες και νέους στυλίστες.

Η Ιταλία θέλοντας να δείξει πόσο σημαντικός είναι ο τομέας αυτός στη βιομηχανία της χώρας, τις εορταστικές εκδηλώσεις θα ανοίξει απόψε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, όπως είχε κάνει και τον Φεβρουάριο όπου δείπνησε με σχεδιαστές και εκπροσώπους της μόδας.

Επίσης, στη διάρκεια της «Εβδομάδας Μόδας», θα φιλοξενηθεί και μία έκθεση για την ιστορία της βιοτεχνίας και της καινοτομίας, σε συνεργασία με το επιμελητήριο Μόδας και το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης, στο μουσείο Πολιτισμού (Mudec). Η έκθεση θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες και η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Άλλες εκθέσεις και πρωτοβουλίες θα εμπλουτίσουν το πρόγραμμα, αλλά μόνο για όσους έχουν προσκλήσεις, όπως, πχ το εξαιρετικό ντεφιλέ που θα παρουσιάσει η Μποτέγκα Βένετα το Σάββατο, στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, όπου τα μοντέλα θα περπατήσουν ανάμεσα σε γλυπτά και πίνακες μεγάλων καλλιτεχνών.

Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο γαλλικός οίκος πολυτελών ειδών Kering, θα παρουσιάσει ταυτόχρονα την γυναικεία και ανδρική του κολεξιόν, για να γιορτάσει τα 50στα γενέθλια του οίκου και τα 15 χρόνια που έχει αναλάβει ο Τόμας Μέγιερ ως καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου.

Αυτή η τάση να παρελαύνουν μαζί γυναίκες και άνδρες έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλα σχεδόν τα ντεφιλέ. Εκτός από την οικονομία που κάνουν οι οίκοι μόδας, η τάση αυτή προέρχεται και από μία συγκεκριμένη φιλοσοφία "γιούνισεξ" της μόδας.

Στο πνεύμα αυτής της φιλοσοφίας, οι οίκοι Γκούτσι, μια θυγατρική της Kering, και ο στυλίστας απο την Σαρδηνία Αντόνιο Μάρας, ανακοίνωσαν ότι θα παρουσιάζουν τις συλλογές τους για άνδρες και γυναίκες ταυτόχρονα, από τον Σεπτέμβριο του 2017.