Ο αλγόριθμος των σούπερ-μόντελς

Ας υποθέσουμε ότι είστε μοντέλο. Και ας υποθέσουμε επίσης ότι θέλετε να γίνετε σούπερ-μοντέλο. Μόνο ένας αλγόριθμος μπορεί να προβλέψει το μέλλον σας στη βιομηχανία της μόδας. Είναι θέμα άλγεβρας.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Ιντιάνα κατέληξαν στο ιδανικό ύψος, μέγεθος, χρώμα μαλλιών και ματιών για την απόλυτη κυριαρχία στην πασαρέλα.

Οι επιστήμονες δημιούργησαν έναν αλγόριθμο που έχει ως δεδομένα το χρώμα των μαλλιών και των ματιών, το ύψος, την περιφέρεια, τη μέση, το μέγεθος του φορέματος, το μέγεθος των παπουτσιών, το πρακτορείο μοντέλων, τις συμμετοχές σε επιδείξεις μόδας, τη δραστηριότητα στο Instagram, τους followers και τα likes για να προβλέψουν την επιτυχία ενός νέου προσώπου στην Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης. Συμπέρασμα: όσο πιο ψηλή, πιο αδύνατη και όσο πιο πολλούς ακολούθους διαθέτετε στο instagram τόσο πιο πολλές πιθανότητες έχετε να λάβετε μέρος σε ένα σόου μόδας.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Σεπτέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2014. Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Ιντιάνα πήραν στατιστικά στοιχεία από την ιστοσελίδα Fashion Model Directory (http://www.fashionmodeldirectory.com/) και παρακολουθώντας συστηματικά το Instagram, προέβλεψαν( επιβεβαιώθηκαν σε ποσοστό 80%) ποιο θα είναι το μοντέλο που θα λάβει μέρος στα περισσότερα σόου μόδας (φθινόπωρο/χειμώνας 2015).

Η επιτυχία είναι εξασφαλισμένη εάν το πρακτορείο μοντέλων είναι μέσα στα 20 κορυφαία, εάν το ύψος του μοντέλου είναι δύο πόντους πάνω από το μέσο ύψος των μοντέλων, ενώ το μέγεθος φορέματος και παπουτσιών δεν πρέπει να υπερβαίνει και πάλι τον μέσο όρο.

Εκτός της εμφάνιση και το πρακτορείο, ο Εμίλιο Φεράρα, μηχανικός υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας και επικεφαλής της έρευνας στο IU, λέει ότι «το Instagram είναι σημαντικό εργαλείο πρόβλεψης της επιτυχίας στις πασαρέλες». Συχνό ποστάρισμα στον γίγαντα των social media αυξάνει τις πιθανότητες συμμετοχής σε fashion show κατά 15%.Το φαινόμενο Kendall Jenner το επιβεβαίωσε. Φόρεσε τόσες και τόσες σειρές ρούχων γνωστών εταιριών που δεν θα μπορούσε να συμβεί ούτε στα όνειρα ενός μοντέλου με λιγότερους από 10.000 ακολούθους.

Από τα 15 μοντέλα στα οποία το πανεπιστήμιο εφάρμοσε τον αλγόριθμο, για τα οκτώ έγινε η πρόβλεψη ότι θα είναι πολύ δημοφιλείς. Για τα άλλα 7 η πρόβλεψη ήταν «χλομή». Οι επιστήμονες απέδειξαν πόσο αξιόπιστος είναι ο αλγόριθμος τους, καθώς έπεσαν μέσα και στα 6 επιτυχημένα μοντέλα των επιδείξεων φθινόπωρο/χειμώνας 2015. Η εξάδα όνειρο αποτελείται από τις: Sofia Tesmenitskaya, Arina Levchenko, Renata Scheffer, Sasha Antonowskaia, Melanie Culley και Phillipa Hemphrey.

Με την Εβδομάδα Μόδας της Νέας Υόρκης να ξεκινά στις 10 Σεπτεμβρίου, πάρτε στυλό και μιλιμετρέ χαρτί για να βρείτε τα πιο καυτά πρόσωπα της νέας σαιζόν.