Πώς θα πρέπει να ντύνεται o άντρας ανάλογα με την ηλικία του

Είτε βρίσκεστε στο ξεκίνημά σας, είτε είστε ήδη ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, έχετε σίγουρα διαπιστώσει ότι όσο μεγαλώνετε, αυξάνονται και οι απαιτήσεις της γκαρνταρόμπας σας.

Αυτός είναι ο λόγος που θα ασχοληθούμε με το πώς θα πρέπει ένας άντρας να ντύνεται ανάλογα με την ηλικία του.

Δεν είστε σίγουροι αν μπορείτε να φορέσετε ένα φθαρμένο τζιν ή ένα τσίνος; Δεν γνωρίζετε τι χρώμα κοστούμι να διαλέξετε για να πάτε στην πρώτη σας συνέντευξη για δουλειά; Έχουμε όλες τις απαντήσεις, διότι το στιλ δεν έχει ηλικία είτε είστε στα 20, τα 30, τα 40, τα 50, τα 60 κι ακόμα πιο πάνω.

Στο πρώτο μέρος θα δούμε τα ντυσίματα για τις τρεις πρώτες δεκαετίες.

Διαβάστε το δεύτερο μέρος εδώ

Στα 20

Η δεκαετία των 20, ίσως είναι η καλύτερη δεκαετία και σίγουρα νιώθετε, κι έτσι είναι, ότι έχετε τη ζωή μπροστά σας.

Μπορείτε να φορέσετε σχεδόν ό,τι θέλετε. Είναι όμως έτσι; Εμείς θα σας πούμε όχι, γιατί είναι δεκαετία της μετάβασης από έφηβοι γίνεστε άντρες κι αυτό δεν είναι εύκολο πράγμα σε κανένα τομέα της ζωής, ούτε καν σ' αυτόν του στιλ, αφού τώρα θα πρέπει να αρχίσετε το ψάξιμο και να το διαμορφώσετε. Με λίγα λόγια, είστε ένας ώριμος άντρας, τώρα, και το κλειδί για την εκμάθηση για το πώς να ντύνεστε στα 20 σας μπορεί να συνοψιστεί σε δύο λέξεις: φτιάξτε ντουλάπα.

Και δεν εννοούμε την κατασκευή, αλλά επενδύστε στην αγορά σημαντικών, διαχρονικών κομματιών που θα αποτελέσει το θεμέλιο της γκαρνταρόμπας σας για πολλά χρόνια στο μέλλον, εφόσον δεν αλλάξει δραματικά το σώμα σας, και να είστε σίγουροι ότι θα αισθάνεστε υπέροχα, φορώντας το ανθεκτικό τσίνος, το καλό τζιν, τα άνετα παπούτσια, το πρώτο σας καλό κοστούμι κι ένα αξιοπρεπές ρολόι.

Ωστόσο, αυτή είναι και η δεκαετία που πρέπει να πειραματιστείτε με τις τάσεις της μόδας, ναι, θα γίνουν λάθη στα χρώματα και στα σχέδια, αλλά αν δεν το κάνετε τώρα που είστε νέοι και μπορείτε να το διορθώσετε τότε πότε θα κάνετε;

Προς το τέλος της δεκαετίας των 20 ξεκινήστε να αποκτάτε και τα πρώτα κομμάτια σχεδιαστών, αν και θα σας συμβουλεύαμε να αρχίσετε με την αγορά σε μανικετόκουμπα, γραβάτες και πορτοφόλια.

Με λίγα λόγια, αυτή είναι η πρώτη δεκαετία της ενήλικης ζωής σας, οπότε φροντίστε να ξεκινήσετε με στιλ.

Στα 30

Έχετε περάσει τη δεκαετία των '20 και οι πειραματισμοί γύρω από το στιλ πρέπει να τελειώνουν, αφού ήρθε η ώρα να το «κλειδώσετε». Τώρα πια θα πρέπει να γνωρίζετε τι σας αρέσει σε ό,τι αφορά τα ρούχα, όμως πλέον το κλειδί στα 30 είναι ότι θα πρέπει να επιλέξετε τις «ετικέτες» που ταιριάζουν στην προσωπική σας αισθητική και το σώμα σας.
Λογικά τώρα που μπήκατε στα τριάντα σιγά-σιγά νέες καταστάσεις διαμορφώνονται στη ζωή σας. Μία καλύτερη δουλειά, με περισσότερα χρήματα, αλλά και σκέψεις για να φτιάξετε τη δική σας οικογένεια. Έτσι ο χρόνος θα είναι περιορισμένος για να επιλέγεται κάθε πρωί το τι θα φορέσετε, ήρθε πλέον η ώρα να «στήσετε» την γκαρνταρόμπα της «πρώτης γραμμής».

Όταν ξέρετε ακριβώς τι να βάλετε τότε σίγουρα εξοικονομείτε χρόνο και ίσως ήρθε η ώρα να διαλέξετε κάποια κομμάτια από το διαδίκτυο, ακόμα και την ώρα της δουλειά.
Πέρα όμως από τα ρούχα της δουλειάς και του ελεύθερου χρόνου, πάντα θα πρέπει να προϋπολογίζεται κι ένα μέρος για κομμάτια κλασικά που θα σας συνοδεύσουν κατά τις επόμενες δεκαετίες. Μία όμορφη καθημερινή τσάντα, ένα ακριβό πανωφόρι, μία ομπρέλα είναι οι βασικές «επενδύσεις» της δεκαετίας.

Στα 40

Όταν πρόκειται για ρούχα, υπάρχει μια θεμελιώδης διαφορά μεταξύ «της μόδας» και του «στιλ» - και το κλειδί για την δεκαετία των '40 είναι υπέρ του δεύτερου. Με λίγα λόγια, ήρθε η ώρα της φινέτσας. Τις δύο προηγούμενες δεκαετίες μάθατε αρκετά, ήρθε η ώρα να τα εφαρμόσετε, να φιλτράρετε τις γνώσεις που αποκτήσατε και να κάνετε ένα γερό ξεσκαρτάρισμα.

Αυτό που είναι σημαντικό αυτή τη δεκαετία είναι η διατήρηση του σώματός σας, γιατί τότε πολλά από αυτά που αποκτήσατε τις δύο προηγούμενες δεκαετίες μάλλον θα σας είναι άχρηστα. Δώστε βάση στα αξεσουάρ γιατί πραγματικά θα προσδώσουν στο στιλ σας. Επιλέξτε μια παλέτα χρωμάτων που σας κολακεύει κι να την έχετε στο μυαλό σας κάθε φορά που πηγαίνετε για ψώνια. Κι επειδή τώρα θα πρέπει να εγκαταλείψετε τα σταμπωτά μπλουζάκια δεν είναι ανάγκη να εγκαταλείψετε και το χρώμα. Μία ποσέτ ή ένα φουλάρι μπορούν να δώσουν την χρωματική «έκρηξη» που χρειάζεστε.

Επίσης, σκεφτείτε τα αξεσουάρ που τα προηγούμενα χρόνια δεν τα είχατε τόσο μεγάλη ανάγκη. Πολύ καλά δερμάτινα γάντια, μια επιλογή από καπέλα, κοσμήματα και αποσκευές που δεν θα διαλύονται σε κάθε σας ταξίδι. Τέλος, αν δεν το έχετε κάνει ακόμα, τώρα είναι η ώρα για να ξεκινήσετε τη συλλογή ρολογιών.