Από την “Σεχραζάτ” στην Κέιτ Μος

Το καφτάνι στον κλιματισμένο κόσμο της μπετοναρισμένης πόλης, ή στην άμμο και στα βοτσαλάκια είναι η στολή του dolce farniente

Το τελετουργικό ένδυμα των σουλτάνων υμνήθηκε όσο κανένα άλλο από τη γυναικεία σιλουέτα. Η μούσα του Γκουστάβ Κλιμτ ,Έμιλι Φλέγκε, το φόρεσε σε επίσημες εξόδους και η Γκλόρια Γκίνες το λάτρεψε . Η Λιζ Τέιλορ γιόρτασε τα «σαράντα καράτια» της, με ένα περιδέραιο από ζαφείρια πάνω στο κεντημένο καφτάνι της.

Η Ταλίτα Γκετί το φόρεσε στα παλάτια του Μαρακές. Η Ντάιαν Φον Φίρστεμπεργκ φωτογραφήθηκε σε ένα γιοτ με τη θαλασσινή αύρα να κυματίζει το ανάλαφρο ύφασμα.Η Σάρον Τέιτ με ένα καφτάνι εντυπωσίασε το κοσμικό Λονδίνο και η Λι Ράτζβιλ φωτογραφήθηκε με το συγκεκριμένο ένδυμα σε ένα οθωμανικής διακόσμησης σαλόνι. Το καφτάνι στον κλιματισμένο κόσμο της μπετοναρισμένης πόλης, ή στην άμμο και στα βοτσαλάκια είναι η στολή του dolce farniente. Είναι το μποέμικο θράσος που κατακεραυνώνει τη συντηρητική χλιδή. Είναι το ρούχο που άντεξε στο χρόνο.

Η «Σεχραζάτ» του Σερζ Ντιάγκιλεφ

Ο πρώτος έρωτας με το καφτάνι ξεκίνησε στις αρχές του 20ου αιώνα. Τότε ήταν που η εγγονή της βασίλισσας Βικτώριας παντρεύτηκε τον τσάρο Νικόλαο, στα τέλη του 19ου αιώνα και έγινε η τσαρίνα Αλεξάνδρα. Η τσαρίνα φωτογραφήθηκε με ένα χαλαρό πολυτελές καφτάνι , του οποίου η αισθητική παρέπεμπε στην παράδοση της ρωσικής ορθοδοξίας (ένα είδος πολιτικού μάρκετινγκ της εποχής). Αυτή η εμφάνιση της κέντρισε το ενδιαφέρον της Ευρώπης για κάθε τι το εξωτικό και τα θρυλικά «Ρωσικά Μπαλέτα» ικανοποίησαν αυτή την όρεξη. Με επικεφαλής τον σπουδαίο ιμπρεσάριο, σκηνοθέτη και ζωγράφο των μοντέρνων θεαμάτων τέχνης, Σερζ Ντιάγκιλεφ, η «Σεχραζάτ» που ανέβηκε το 1910 στο Παρίσι, με κοστούμια σχεδιασμένα από τον Λεόν Μπανκστ ήταν ένας ύμνος στον εξωτισμό. Ήταν τέτοια η τρέλα που επικρατούσε με τα « Ρωσικά Μπαλέτα» , που το καφτάνι επιβλήθηκε στην υψηλή μόδα σχεδόν αμέσως.

Τη δεύτερη λατρεία την ξεκίνησε στα μέσα του 50 ο Κριστομπάλ Μπαλενσιάγκα με το φόρεμα- σάκο .Η ερωτική έκρηξη συνέβη στο τέλος του 60 και το φυτίλι είχε ανάψει μια και μοναδική δύναμη: Η Νταϊάνα Βρίλαντ. Ο τρόπος που προσέγγιζε τη μόδα η θρυλική εκδότρια της Vogue ήταν αποκαλυπτικός. Ήταν εκείνη που έστελνε μοντέλα και φωτογράφους σε μακρινούς ταξιδιωτικούς προορισμούς. Και εκείνη που αγάπησε το ρούχο με το άφθονο ύφασμα. Το 1967 οι σελίδες του Vogue είχαν βουλιάξει στο καφτάνι με την υπογραφή των Όσκαρ ντε λα Ρέντα, Πούτσι, Πιέρ Καρντέν και Βαλεντίνο. Ήταν η haute εκδοχή του hippy-chic. Διατρέχοντας τη δεκαετία του 70 το καφτάνι παρέμεινε στο κάδρο.
Μπιγιονσέ, Ούμα Θέρμαν, Κέιτ Μος, Τζένιφερ Λόπεζ

Ο Χάλστον δημιούργησε βραδινά καφτάνια από σιφόν που «σκούπιζαν» τις ντίσκο. Ο γεννημένος στην Αλγερία Ιβ Σεν Λοράν ανέβασε το χαλαρό ρούχο στις πασαρέλες και η Κατρίν Ντενέβ φωτογραφήθηκε με αυτό. Και το φόρεσαν όλα τα είδωλα της μόδας εκείνης της περιόδου. Από την Μπιάνκα Τζάγκερ, ως την Αντζέλικα Χιούστον , την Τζέρι Χολ και τη Μαρίζα Μπέρενσον. Σήμερα; Τα καφτάνια παραμένουν «καυτά» και πανάκριβα καθώς εξακολουθούν να τα τιμούν οίκοι μόδας όπως οι Pucci και Μissoni. Και εξακολουθούν να τα φορούν όχι μόνο οι σικ-ελληνίδες στα Ματογιάννια και σε όσα περιοδικά ανάπαυλας κομμωτηρίου έχουν απομείνει αλλά και η σέξι Κριστίνα Χέντριξ των «Mad Men», η Μπιγιονσέ, η Ούμα Θέρμαν , η Σούζαν Σάραντον, η Κέιτ Μος , οι Μέρι Κέιτ και Άσλεϊ Όλσεν, η Τζένιφερ Λόπεζ και η Νικόλ Ρίτσι. Υπάρχουν πάντα και οι πολύ πιο φθηνές εκδοχές τους και είναι εξαιρετικές. Καφτάνι: Η κομψότητα που δεν θέλει προσπάθεια.