Πώς μπορείτε να φορέσετε την πάντα chic σαλοπέτα

Όταν σκεφτόμαστε τη στερεότυπη στολή των εργατών και των αγροτών, αυτό που μας έρχεται πρώτο στο μυαλό είναι μια φαρδιά φόρμα από ανθεκτικό ύφασμα που να μπορεί να αντέξει τη σκληρή δουλειά, τη βρομιά και τον ιδρώτα.

Αυτή ήταν η πραγματικότητα της αμερικανικής υπαίθρου και για πολλές δεκαετίας οι σαλοπέτες συνδέθηκαν με τον κόσμο των εργατών και των αγροτών, καθώς αυτοί ήταν οι πρώτοι που εκτίμησαν τη χαλαρότητα και τις μεγάλες τσέπες που προσφέρει το συγκεκριμένο ρούχο. 

Τα χρόνια πέρασαν όμως και η σαλοπέτα επέστρεψε ως lifestyle, μεταπηδώντας από τις αγροτικές φυτείες στις μητροπόλεις του κόσμου.

Οι τάσεις της μόδας έρχονται και παρέρχονται, αλλά απ' ό,τι φαίνεται η σαλοπέτα εδώ και για δεκαετίες αποτελεί βασικό κομμάτι της γυναικείας και αντρικής γκαρνταρόμπας, ενώ δεν λείπει από τις παιδικές ντουλάπες. Ένα ρούχο που από ένδυμα της εργατικής και αγροτικής τάξης έγινε το ρούχο όλων των φύλων και ηλικιών. Είδος ιδιαίτερα δημοφιλές στη δεκαετία του 1970, έκανε μια σύντομη επιστροφή στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν είχε φορεθεί από την Τζένιφερ 'Ανιστον και την Κάιλι Μινόγκ και τώρα επιστρέφει ξανά αναπροσαρμοσμένη σε στιλ και υλικά.

Στην επιστροφή της στον κόσμο της μόδας συνετέλεσαν διάφορες διασημότητες που την υιοθέτησαν στις εμφανίσεις τους, με πρωτοπόρες το μοντέλο και τηλεπερσόνα από τη Βρετανία, Αλέξα Τσανγκ και την Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τηλεπερσόνα, Κέρι Κατόνα, ενώ ακολούθησαν η Λίντσεϊ Λόχαν και η Χάιντι Κλουμ, αλλά και η πολύ νεότερη Σελένα Γκόμεζ, οδηγώντας την ταπεινή, εργατική σαλοπέτα στα μεγαλύτερα καταστήματα του κόσμου, ως ένδυμα άνεσης και απλότητας. Είναι βολική, άνετη και δίνει έναν πολύ νεανικό αέρα. Μάλιστα, κρύβει την κοιλιά και τα περιττά παχάκια γύρω από τη μέση.

Η σαλοπέτα έχει ξεφύγει πλέον από το ρούχο δουλειάς με το σκληρό και τραχύ ύφασμα κι έχει γίνει βασικό κομμάτι του σύγχρονου ντυσίματος με υφάσματα περισσότερο «φιλικά», όπως μαλακό βαμβάκι και φανέλα, δίνοντας διαφορετικό σχήμα και τρόπο έκφρασης.

Η Στέλα Μακ Κάρτνεϊ δημιούργησε μία διευρυμένη σειρά από σαλοπέτες όλων των ειδών, τόσο για τον χειμώνα όσο και για το καλοκαίρι.

Πολλοί ήταν και οι καλλιτέχνες που τίμησαν δεόντως αυτό το «ταπεινής» καταγωγής ρούχο. Από τον Τζέιμς Ντιν και την Ντόρι Ντέι, τη δεκαετία του '50, έως τον τραγουδιστή του συγκροτήματος The Who, Ρότζερ Ντάλτρεϊ στη δεκαετία του 1970 και τον Ρον Γουντ των Rolling Stones.

Αλλά και αργότερα, στη δεκαετία του '80 τα μέλη των Bananarama και των Dexys Midnight Runners, ενώ στη δεκαετία του '90 ήταν η σειρά των κλάμπερς και των ρέιβερς που θα υιοθετούσαν τις σαλοπέτες στο στιλ τους, με τον Έμινεμ να την εντάσσει ως το βασικό του ρούχο επί σκηνής, αλλά και τους Nsynk του Τζάστιν Τίμπερλέικ.

Αλλά και ποιος μπορεί να ξεχάσει τη Μέριλ Στρίπ να φλερτάρει με τον Πιρς Μπρόνσαν το 2008 στην ταινία Μάμα Μία, με φόντο το Αιγαίο και τα γαλανά νερά της Σκοπέλου;

Βέβαια δεν μπορούμε να μην κάνουμε αναφορά στην πριγκίπισσα Νταϊάνα, που δεν έλεγε «όχι» σε ένα χαλαρό, casual ντύσιμο και στη Σάρα Τζέσικα Πάρκερ, η οποία αναμφίβολα είναι ένα από τα διασημότερα fashion icons, χωρίς να το παρακάνει.

Ιστορία

Η σαλοπέτα πρωτοεμφανίστηκε περίπου το 1792 ως «φόρμα» ή «κάλυμμα ρούχων» που φορούσαν οι εργάτες πάνω από τα ρούχα τους για να τα προστατεύουν κατά την εργασία τους, ενώ από το 1815 άρχισε να αντικαθιστά σταδιακά τα ρούχα και να αποτελεί βασική ενδυμασία των εργατών και των αγροτών. Το 1920, όπως δείχνει και διαφήμιση της εποχής, η σαλοπέτα ήταν το βασικό ρούχο των εργατών στον σιδηρόδρομο.

Από το 1891 έως 1916 χρησιμοποιήθηκαν διάφορα είδη υφασμάτων για την κατασκευή της, από σκληρό βαμβάκι μέχρι και λινό, με βασικό στόχο να είναι άνετη και να μπορεί να φορεθεί πάνω από τα ρούχα.

Στις αρχές του 20ου αιώνα, οι ολόσωμες φόρμες μπήκαν στην ενδυμασία των μηχανικών των ΗΠΑ ως προστατευτικά ενδύματα, ενώ οι εργάτριες στα εργοστάσια της Αγγλίας φορούσαν σαλοπέτες ήδη στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το 1916.

Στον ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, οι στρατιώτες των Δημοκρατικών Δυνάμεων τις χρησιμοποίησαν σαν στολή, ενώ πρόσφατα οι αεροναύτες και αστροναύτες επίσης φόρεσαν σαλοπέτες.

Από τη δεκαετία του 1930, οι σαλοπέτες έγιναν το αγαπημένο ρούχο για τα μωρά και τα μικρά παιδιά.

Μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, πολλοί αθλητές χρησιμοποίησαν τις άνετες σαλοπέτες στη διάρκεια των αγώνων, ενώ από τη δεκαετία του 1960 και του 1970 εισχώρησαν στο χώρο της μόδας και άρχισαν σταδιακά να ξεφεύγουν από τη χρήση τους ως στολές εργασίας και να καθιερώνονται ως αναπόσπαστο κομμάτι ένδυσης για αναψυχή, στολές για σκι και καταδύσεις.

Η λέξη είναι γαλλική και χρησιμοποιείται και στα αγγλικά για να περιγράψει ένα ρούχο που αποτελείται από παντελόνι, παραδοσιακά με ψηλή μέση, φθάνοντας μέχρι το στήθος και συνδέεται με το πίσω μέρος με ρυθμιζόμενες τιράντες.

Η σαλοπέτα στην καθημερινότητα

Δείτε πώς μπορείτε να τη φορέσουμε και να απογειώσουμε το νέο fashion item που σίγουρα θα μας συντροφεύσει για καιρό, σύμφωνα με το womannow.

1. Με πουκάμισο, κλασικές γόβες, ένα εντυπωσιακό παλτό και σκουφάκι: Ένα από τα καλύτερα outfits που συνδυάζει την κομψότητα με την άνεση.

2. Ανοιχτόχρωμο denim που συνδυάζεται με αθλητικά sneakers, μακό μπλουζάκι κι από πάνω oversized καρό πουκάμισο ή ζακέτα: Το στυλ που έχει κανείς στην εξοχή, ταιριάζει τέλεια και στα πρωινά της πόλης.

3. Μαύρη τζιν σαλοπέτα με πουά πουκάμισο και derby ή οxford παπούτσια. Μίνιμαλ αποτέλεσμα που δεν«φωνάζει» και είναι τόσο μα τόσο μοδάτο!

4. Σαλοπέτα με κοψίματα που ενώνεται πίσω και δίνει την αίσθηση ότι είναι δυο διαφορετικά κομμάτια το παντελόνι και το top. Ένα τόσο ιδιαίτερο κομμάτι θέλει μονόχρωμους συνδυασμούς, μαύρα ή άσπρα μπλουζάκια και παλτό. Τα animal print μποτάκια είναι μια τέλεια ιδέα για να μην είναι βαρετό το αποτέλεσμα.

5.Η πιο απλή εκδοχή της σαλοπέτας. Με μποτάκια ορειβατικά ή biker, πουλόβερ (πάντα εσωτερικά) και μαύρο μπουφάν. Ναι μπορείτε να τη βάλετε και με το biker μπουφάν σας! Μην ξεχνάτε πως επειδή η σαλοπέτα πιάνει σχεδόν όλη την επιφάνεια του κορμιού, για να γίνει πιο κομψή χρειάζεται να σηκώσετετα μπατζάκια λίγο πάνω από τους αστραγάλους.