Συναινετικό διαζύγιο

Ποια είναι η βέλτιστη νομική διαδικασία που οφείλουν να ακολουθούν δύο σύζυγοι που θέλουν να χωρίσουν; Τι είναι το συναινετικό διαζύγιο; Ποια είναι η διαδικασία του συναινετικού διαζυγίου; Πόσο διαρκεί η όλη διαδικασία; Τι θέματα ρυθμίζονται με το συναινετικό διαζύγιο; Η δικηγόρος Όλγα Ντόβα από το ομώνυμο δικηγορικό της γραφείο μας απαντά.

Όταν δύο σύζυγοι επιθυμούν να χωρίσουν και να λύσουν τον γάμο τους, έχουν τη δυνατότητα να ακολουθήσουν δύο οδούς: είτε αυτήν του συναινετικού διαζυγίου είτε αυτήν του διαζυγίου κατ’ αντιδικία. Η ταχύτερη, οικονομικότερη και κυρίως η λιγότερο ψυχοφθόρα διαδικασία για τα ανήλικα τέκνα αλλά και τους ίδιους τους γονείς είναι αυτή του συναινετικού διαζυγίου, η οποία -ως είναι αυτονόητο- προϋποθέτει τη συναίνεση των δύο συζύγων. Η συναίνεσή τους αυτή θα πρέπει να αφορά κατ’ αρχήν τη λύση του γάμου τους με συναινετικό διαζύγιο, η οποία μάλιστα πρέπει να δηλώνεται ρητά και εγγράφως σε σχετικό ιδιωτικό συμφωνητικό, όπου αμφότερα τα μέρη θα συμφωνούν, θα συναποδέχονται, θα συναποφασίζουν και θα συνυπογράφουν ότι επιθυμούν ρητά να λύσουν τον γάμο τους με συναινετικό διαζύγιο.

Εφόσον όμως υπάρχουν ανήλικα τέκνα, η παραπάνω συμφωνία τους δεν αρκεί από μόνη της. Χρειάζεται περαιτέρω να ρυθμίζονται δύο καίρια θέματα που αφορούν στην επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων και στην επικοινωνία τους με τον γονέα, ο οποίος δεν έχει την επιμέλειά τους. Δηλαδή απαιτείται από τον νόμο να υπάρχει συναίνεση και έγγραφη συμφωνία των δύο συζύγων-γονέων για το ποιος εκ των δύο θα ασκεί την επιμέλεια των ανηλίκων τέκνων και πως θα επικοινωνεί μαζί τους ο έτερος γονέας ο μη έχων την επιμέλεια.

Εφόσον υπάρχει δυνατότητα συναίνεσης των δύο συζύγων για όλα τα παραπάνω θέματα, αμφότερα τα μέρη μπορούν να προχωρήσουν στη διαδικασία του διαζυγίου. Ένας πληρεξούσιος δικηγόρος ή δύο (εφόσον έκαστο εκ των μερών επιθυμεί την εκπροσώπησή του από χωριστό δικηγόρο) θα καταθέσει/ουν για λογαριασμό τους αίτηση συναινετικού διαζυγίου στο κατά τόπον αρμόδιο Μονομελές Πρωτοδικείο και εν συνεχεία θα οριστεί δικάσιμος. Η παρουσία των δύο συζύγων δεν είναι απαραίτητη την ημέρα της δικασίμου. Εάν δηλαδή οποιοδήποτε εκ των δύο μερών δεν επιθυμεί να παραστεί αυτοπροσώπως στο ακροατήριο του δικαστηρίου, μπορεί να εξουσιοδοτήσει τον πληρεξούσιο δικηγόρο του (ή τον κοινό δικηγόρο) με ειδικό πληρεξούσιο το οποίο συντάσσεται σε συμβολαιογράφο και έχει ισχύ το πολύ τριάντα (30 ημέρες) πριν τη δικάσιμο. Στη συνέχεια αμφότερα τα μέρη αναμένουν τη δημοσίευση της δικαστικής απόφασης.