Γουρουνόπουλο στο φούρνο

Από το Γιάννη Λιάκου

Το πρώτιστο σε αυτή την συνταγή οι πρώτες ύλες και φυσικά ένα καλό θαλασσινό αλάτι. Τα δικά μου αγαπημένα είναι η αφρίνα Μεσολλογγίου ή ένα Fler de sel από Βρετάνη για τέλειο αποτέλεσμα! Παίρνουμε ολόκληρο το γουρουνόπουλο και το καψαλίζουμε επιμένοντας στο κεφάλι και στις κλειδώσεις του κεφαλιού. Έπειτα το τρίβουμε με αρκετό χοντρό αλάτι σε όλο του το σώμα για 15 λεπτά εσωτερικά και εξωτερικά και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 240 βαθμούς στον αέρα.

Σε ένα ταψί χωρίς καθόλου υγρά τοποθετούμε το γουρουνόπουλο κάθετα με τα πόδια τεντωμένα μπροστά και πίσω και με την κοιλιά κάτω. Το βάζουμε στον φούρνο σκεπασμένο και το αφήνουμε να ροδίσει για 1 ώρα. Μετά το κατεβάζουμε στους 120οC για μια ώρα για ένα κιλό.

Για την σάλτσα του γουρουνόπουλου

Βράζουμε 2 λίτρα πορτοκάλι με δέκα σταγόνες ταμπάσκο, μία κουταλιά καυτερή πάπρικα ένα κιλό μέλι και ξύσμα από τρία πορτοκάλια. Βράζουμε μέχρι να μείνει το μείγμα μισό. Μια ώρα πριν είναι έτοιμο το γουρουνόπουλο το περιχύνουμε με την σάλτσα και ανεβάζουμε στους 200oC την τελευταία μισή ώρα. Σερβίρουμε και περιχύνουμε με την σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί μας.