Η επανάσταση της ωμοφαγίας

Καλοκαίρι, διακοπές, χαλάρωση, ξεκούραση, παραλία, ταβερνάκια, καλό φαγητό με μπυρίτσα, κρασάκι ή ουζάκι και τα παραπανίσια κιλά έρχονται χωρίς να το καταλάβουμε.

Έτσι καθώς ο Σεπτέμβριος προχωράει και πρέπει να «μπαίνουμε» σε πιο χειμωνιάτικα ρούχα, ολοένα και πιο συχνά η λέξη «δίαιτα» έρχεται και κάνει βόλτες μες στο μυαλό μας. Και τελικά σκεφτόμαστε πως τα Χριστούγεννα δεν είναι πολύ μακριά -3 μήνες δρόμος- και πρέπει επειγόντως να χωρέσουμε στα περσινά μας ρούχα, δεν είναι καιρός για περιττά έξοδα, ούτε για περιττά κιλά.

Κι εδώ έχουμε την τέλεια λύση... Πρόκειται για τη δίαιτα που έχει αναγνωριστεί ως μία από της πιο υγιεινές, αλλά και πιο επίπονες δίαιτες. Την ωμοφαγία!

Ώρα να ρίξουμε μια ματιά σε όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την Ωμοφαγία.

Πρόκειται για τη διατροφή που αποτελείτε από ωμά, μη επεξεργασμένα φυτικής προέλευσης τρόφιμα και κατά προτίμηση βιολογικής καλλιέργειας.

Τουλάχιστον τρία τέταρτα της διατροφής του ανθρώπου θα πρέπει να αποτελείται από άψητα τρόφιμα.

Υπάρχουν τέσσερις τύποι «πρώτων, ωμών, τροφών»:

  1. Ωμή χορτοφαγία. Τα μόνα ζωικά προϊόντα που καταναλώνονται είναι αβγά και γαλακτοκομικά προϊόντα.
  2. Ωμή vegans. Απαγορεύεται η κατανάλωση προϊόντων ζωικής προέλευσης.
  3. Ωμή παμφαγία. Καταναλώνονται τροφές και από τις δύο κατηγορίες
  4. Ωμή σαρκοφαγία. Καταναλώνονται προϊόντα ζωικής προέλευσης.

Τρόφιμα που περιλαμβάνονται:

* Τα αποξηραμένα και φρέσκα φρούτα, λαχανικά και χυμοί
* Σιτηρά
* Ξηροί καρποί και σπόροι
*Γάλα καρύδας
* Ωμά αβγά
* Ακατέργαστο κρέας
* Τα ψάρια (σούσι)

Πώς δουλεύει

Όσοι ακολουθούν την ωμοφαγία πιστεύουν ότι το μαγείρεμα του φαγητού σε θερμοκρασία πάνω από 47 βαθμούς Κελσίου καταστρέφει τα ένζυμα που περιέχουν οι ωμές τροφές και τα οποία βοηθούν στην πέψη.

Πλεονεκτήματα

Τα οφέλη που αναφέρονται περιλαμβάνουν, βελτίωση της υγείας και του δέρματος, καλύτερο πεπτικό σύστημα, λιγότερες τροφικές δυσανεξίες, απώλεια βάρους και περισσότερη ενέργεια.

Μειονεκτήματα

Η δίαιτα μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου. Όσοι την επιλέξουν θα πρέπει, επίσης να γνωρίζουν τους κινδύνους που συνδέονται με την κατανάλωση ωμών αβγών και κρέατος, όπως σαλμονέλα. Μπορεί επίσης να χρειαστεί να λάβουν συμπληρώματα διατροφής για να αναπληρώσουν τις δυνητικές απώλειες σε πρωτεΐνες, σίδηρο, ασβέστιο, και άλλες βιταμίνες και μέταλλα όπως τη Β12.

Πρωινό

* Φρούτα
* Βρώμη
* Χυμό
* Αβοκάντο
* Ξηροί καρποί

Μεσημεριανό

* Smoothie
* Σαλάτα
* Μανιτάρια και κολοκύθια σούπα (θερμαίνεται κάτω από 47 βαθμούς Κελσίου)

Βραδινό

* Σούσι
* «Σπαγγέτι» κολοκυθιού με σάλτσα ντομάτας
*Εντσιλάδας
* Παντ Τάι