Τα κόκκινα αβγά

Τα κόκκινα αβγά αποτελούν εδώ και αιώνες αναπόσπαστο έθιμο του ελληνορθόδοξου Πάσχα. 

Σύμφωνα με την παράδοση, το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα του Χριστού που έδωσε για τη σωτηρία του κόσμου. Αλλά γιατί βάφουμε αβγά; Την απάντηση δίνει μια καταγραφή του 1885, στο Ρωσικό Μοναστήρι της Αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής που βρίσκεται στα Ιεροσόλυμα.

Ο μύθος λέει ότι, κάποια μέρα μετά την Ανάσταση του Κυρίου, η Μαρία η Μαγδαληνή πήγε στον Τιβέριο Καίσαρα και του ανακοίνωσε ότι αναστήθηκε ο Χριστός.

Εκείνη την ώρα, κάποιος κρατούσε δίπλα από τον Καίσαρα ένα καλάθι με αβγά. Ο Τιβέριος είπε στη Μαγδαληνή ότι, εάν αυτό που λέει είναι αλήθεια, τότε τα αβγά, από άσπρα που είναι, να γίνουν κόκκινα.  Όπερ και εγένετο. 

Μία άλλη εξήγηση που δίνεται συχνά, λέει ότι η Παναγία πήρε ένα καλάθι αυγά και τα πρόσφερε στους φρουρούς Του Υιού της, ικετεύοντάς τους να του φέρονται καλά. Όταν τα δάκρυά της έπεσαν πάνω στα αυγά, αυτά βάφτηκαν κόκκινα!

Έτσι, ήδη από τους πρώτους Χριστιανούς το αυγό είναι το σύμβολο της Ανάστασης του Χριστού.

Ωστόσο, τα χρωματιστά αυγά ως μέρος θρησκευτικών τελετών  τα συναντάμε από την αρχαιότητα. Οι πιστοί στη Ρώμη, στην Ελλάδα, στην Κίνα και στην Αίγυπτο τα προσέφεραν στους θεούς και μεταξύ τους, ως δώρα στις ανοιξιάτικες γιορτές.

Υπάρχουν όμως και λαοί που θεωρούν το αυγό ως σύμβολο πένθους, όπως οι Εβραίοι που τα θεωρούν τροφή πένθους. Τροφή που δεν είχε ολοκληρωθεί ως ζωή. Επίσης, στην πανάρχαια Ουρ της Μεσοποταμίας, προσφέρανε αυγά στους νεκρούς.