Κινέζικο νεροκάστανο

Ένα άγνωστο σχεδόν στη Δύση αλλά πολύ δημοφιλές και βασικό συστατικό της κινεζικής κουζίνας από αρχαιοτάτων χρόνων είναι το νεροκάστανο.

Χρησιμοποιείται κυρίως σε πιάτα με ζυμαρικά ή ρύζι ενώ αποτελεί το κύριο συστατικό του δημοφιλούς ζελέ από νεροκάστανο, παραδοσιακό επιδόρπιο στην κουζίνα του Χονγκ Κονγκ. 

Ιδιαίτερη θέση κατέχει επίσης και σε άλλες ασιατικές κουζίνες, όπως του Βιετνάμ, της Ινδίας και των Φιλιππίνων.

Τα ωμά νεροκάστανα είναι ελαφρώς γλυκά και πολύ τραγανά. Η γεύση τους είναι πολύ ήπια - μοιάζει με αυτή του καρυδιού- και εξουδετερώνεται εύκολα από άλλα μπαχαρικά και σάλτσες με τις οποίες το νεροκάστανο σερβίρεται ή βράζεται μαζί.

Τα κινέζικα νεροκάστανα συνήθως συνοδεύονται με βλαστούς μπαμπού, κόλιανδρο, πιπερόριζα, σησαμέλαιο, και μπιζέλια. Οι μικροί, στρογγυλοί βολβοί του έχουν τραγανή άσπρη σάρκα και τρώγονται ωμοί, βραστοί, ψητοί ή γίνονται τουρσί ενώ έχουν την ασυνήθιστη ιδιότητα να μένουν τραγανοί ακόμα και μετά το μαγείρεμα. 

Οι βολβοί του νεροκάστανου είναι πλούσιοι σε υδατάνθρακες, εδικά άμυλο. Επίσης είναι καλή πηγή φυτικών ινών, ριβοφλαβίνης, Βιταμίνης B6, καλίου, χαλκού και μαγγανίου.