Γλυκοπατάτα

Οι γλυκοπατάτες, επιστημονικά γνωστές και ως Ipomoea batatas, έχουν τις ρίζες τους στις τροπικές περιοχές του Νέου Κόσμου και η πρώτη επίσημη καταγραφή τους χρονολογείται από το 750 π.Χ. στα αρχεία του Περού.  

Στην Ευρώπη φαίνεται ότι έφτασε μετά από την εξερεύνηση της Αμερικής από τον Κολόμβο. Συγκεκριμένα, ο διάσημος εξερευνητής έφερε τη γλυκοπατάτα στην Αγγλία από το νησί του Αγίου Θωμά, στα τέλη του 1400.

Η λατινογενής ονομασία τους ήταν batatas που τελικά έγινε patata στα ισπανικά, στα γαλλικά patae, και potato στα αγγλικά. 

Μάλιστα, εκείνη την περίοδο, ο όρος πατάτα αναφερόταν αποκλειστικά στην γλυκοπατάτα, και όχι στη κλασσική λευκή πατάτα όπως έχει επικρατήσει στις μέρες μας.

Γύρω στο 1740, το πρώτο συνθετικό γλυκό- προστέθηκε στη λέξη πατάτα προκειμένου να διαφοροποιηθούν από τις λευκές πατάτες που έφεραν στην Αμερική οι Ιρλανδοί μετανάστες.

Σήμερα καλλιεργείται σε μεγάλη κλίμακα στην Αμερική, Αφρική και στα νησιά του Ειρηνικού. Η Κίνα έχει τη μεγαλύτερη παραγωγή γλυκοπατάτας στον κόσμο. Ακολουθούν η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ουγκάντα και η Νότια Αφρική.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται σε μικρή έκταση στα νησιά και στην Πελοπόννησο.