Βασική συνταγή ριζότο

ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΥΤΕΡΗ ΛΑΖΑΡΟΥ

 

Σερβίρει ως συνοδευτικό 6 άτομα

ΥΛΙΚΑ :

4-5 φλυτζ. ζωμό κοτόπουλου
1 φύλλο δάφνης
3 κουτ. της σούπας βούτυρο
1 μέτριο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1½ φλυτζ. ρύζι αρμπόριο
½ φλυτζ. λευκό κρασί ξηρό
½ φλυτζ. τριμμένη παρμεζάνα
αλάτι & μαύρο πιπέρι

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ :

Σε μια μέτρια κατσαρόλα βράζετε το ζωμό με τη δάφνη. Το σκεπάζετε και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία για να διατηρηθεί ζεστός.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια θερμοκρασία, ρίχνετε το ελαιόλαδο. Προσθέτετε τα κρεμμύδια και τα σοτάρετε για 3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε. Στη συνέχεια, βάζετε το κρασί και ανακατεύετε για 1 λεπτό, μέχρι να εξατμιστεί. Προσθέτετε ½ φλυτζάνι από το ζωμό ανακατεύοντας συνέχεια,
περίπου για 2 λεπτά, μέχρι να απορροφηθεί. Συνεχίζετε την ίδια διαδικασία για περίπου 18 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι, αλλά ακόμα να “στέκεται”, ο πυρήνας του ρυζιού να είναι al dente και το μείγμα να γίνει κρεμώδες.

Βγάζετε το ριζότο από τη φωτιά. Προσθέτετε το τυρί, το βούτυρο, αλάτι και πιπέρι. Σερβίρετε όσο είναι ζεστό.

TIP : Να θυμάστε ότι, για ένα σωστό ριζότο, σε κάθε φλιτζάνι ρύζι αντιστοιχόύν 3,5 φλιτζάνια ζωμός.