Σπασμένη τάρτα

Από το Γιάννη Λιάκου

Εκτέλεση:

Για την κρέμα:

Βράζουμε 500γρ.  με 60γρ. ζάχαρη και προσθέτουμε μια φυσική βανίλια Μαδαγασκάρης.  Αφού βράσει το γάλα το κατεβάζουμε από την φωτιά.

Σε ένα μπολ χτυπάμε 180γρ. κρόκους αυγών με 60γρ. ζάχαρη μέχρι το μίγμα να ομογενοποιηθεί και στη συνέχεια το αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή περίπου ώρα.

Έπειτα ξαναζεσταίνουμε το γάλα ελαφρώς και σιγά - σιγά προσθέτουμε το μίγμα με τα αυγά, σουρώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να δέσει.

Όταν αρχίζει να δένει προσθέτουμε 50ml λικέρ αμαρέτο και ανακατεύουμε με δυνατές κινήσεις. Όταν γίνει το μίγμα μας μια ομογενοποιημένη κρέμα το σκεπάζουμε με μια μεμβράνη μέχρι να κρυώσει και το βάζουμε στο ψυγείο. Αυτή είναι η βάση μιας απλής κρέμας ζαχαροπλαστικής ή αλλιώς μιας κρέμας patisserie.

Για την τάρτα:

Παίρνουμε μπισκότα τύπου digestive και τα σπάμε σσε ένα βαθύ πιάτο. Βάζουμε την κρέμα και από πάνω το σπασμένο μπισκότο. Γαρνίρουμε με αμύγδαλο φιλέ ή ζάχαρη άχνη.

Tip:  Κρατήστε τη συνταγή της κρέμας. Θα σας χρειαστεί σε πολλές συνταγές.