Γιαπωνέζικη συνταγή με μελωμένες μελιτζάνες και σως hoisin

Λαχταριστές μελιτζάνες μαγειρεμένες στο γουόκ μαζί με σως σίγιας και πλούσια καυτερά μυρωδικά

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας: (από 1 - 5): 2 - Εύκολη

Υλικά

Για 2-4 άτομα

6 μελιτζάνες φλάσκες
5 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 - ½ κουταλάκια του γλυκού αλάτι
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένη
1 φρέσκο κρεμμυδάκι, κομμένο σε λεπτές φέτες
2 κουταλιές της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
1 κουταλιά της σούπας αποξηραμένα μανιτάρια
1 πιπεριά jalapeno κομμένη σε λεπτές φέτες
1 - ½ κουταλιά της σούπας σάλτσα τσίλι
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
3 κουταλιές της σούπας σως hoisin
3 κουταλιές της σούπας σόγια σως
1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
2 κουταλάκια του γλυκού ψημένα σησαμέλαιο
1 κουταλιά της σούπας φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 κουταλιά κόλιανδρο χοντροκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού σουσάμι (προαιρετικά)

Εκτέλεση

Προετοιμασία για τα μανιτάρια:
Μουλιάζουμε τα μανιτάρια σε βραστό νερό για 2-3 λεπτά. Αδειάστε όλο το υγρό και αφήνετε στην άκρη.
Προετοιμασία για τις μελιτζάνες:

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος σε τέταρτα. Κόψτε το κάθε τέταρτο μελιτζάνας σε 5 εκ. Πασπαλίζουμε με αλάτι. Αφήνουμε να καθίσουν για 10 λεπτά ώστε να βγάλουν την αλμύρα τους.

Για το μαγείρεμα
Σε ένα γουόκ, ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να πάρει λίγο χρώμα, προσθέστε τα κρεμμυδάκια κομμένα σε φέτες. Μόλις τα κρεμμυδάκι βγάλουν το άρωμα τους αφαιρέστε τα από το γουόκ και ξανά ρίξτε λίγο λάδι.

Στο ίδιο wok ρίχνετε τα κομμάτια μελιτζάνας μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ανακατεύοντας τα συχνά. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τριμμένο τζίντζερ, μανιτάρια και jalapeño πιπεριά ψιλοκομμένη. Ανακατέψτε καλά.

Προσθέστε το τσίλι, σως hoisin, μέλι και σάλτσα σόγιας. Προσθέστε περίπου ½ φλιτζάνι νερό και μαγειρεύουμε μέχρι να δέσει η σάλτσα. Μόλις εξατμιστεί το νερό, ελέγξτε αν οι μελιτζάνες είναι τρυφερές.

Τελειώστε προσθέτοντας το ψιλοκομμένο σκόρδο και τα κρεμμύδια. Πασπαλίζετε με το κόλιαντρο. Περιχύνουμε με το σησαμέλαιο και σερβίρετε.

Δείτε περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr