Βήμα – Βήμα: Χειροποίητη ζύμη για τάρτες

Απαιτούμενος χρόνος: 30 λεπτά
Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5): 1 - Πολύ εύκολη

Υλικά

Για 4-6 άτομα

200 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
100 γραμμάρια κρύο βούτυρο
1 πρέζα αλάτι
1 αυγό
2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό

Εκτέλεση

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 200 γραμμάρια αλεύρι και κόψτε 100 γραμμάρια κρύο βούτυρο σε μικρούς κύβους. Στη συνέχεια προσθέστε το βούτυρο στο μείγμα με το αλεύρι. Τρίψτε το βούτυρο και το αλεύρι ανάμεσα στις παλάμες σας μέχρι να θρυμματιστεί.

Στη συνέχεια σκάψτε με το χέρι στα το κέντρο και δημιουργήστε μια γούβα. Στη συνέχεια προσθέστε το αυγό και ανακατεύετε καλά. Προσθέστε το κρύο νερό και ανακατεύετε καλά.

Στη συνέχεια πλάθετε τη ζύμη μια μεγάλη μπάλα και αποθηκεύετε στην κατάψυξη για 15 - 20 λεπτά.

Έπειτα τοποθετήστε ενδιάμεσα της ζύμης 2 αντικολλητικά φύλα και ανοίγετε με τον πλάστη τη ζύμη σε παχύ φύλλο μισού εκατοστού. Βουτυρώστε μια αντικολλητική ταρτέρα και μεταφέρετε τη ζύμη προσεκτικά μέσα στην ταρτιέρτα.

Καλύψτε με τη ζύμη τον πάτο της ταρτιέρας μαζί και τοιχώματα. Στη συνέχεια περάστε τον πλάστη πάνω από την ταρτιέρα και τρυπήστε όλη την τάρτα με ένα πιρούνι και καλύψτε τη ζύμη με μεμβράνη τροφίμων. Ρίχνετε μέσα στην ταρτιέρα φασόλια ξερά και ψήνετε για 15 έως 25 λεπτά ανάλογα με το χρόνο ψησίματος της γέμισης.

Συνήθως για κις λορέν ψήνουμε τη ζύμη τάρτας για 15 με 20 λεπτά.

Για τάρτα γλυκιά ψήνουμε για 25 λεπτά.

Για τάρτα με κρύα κρέμα χωρίς επιπλέον ψήσιμο χρειάζεται 35 με 40 λεπτά.

Τέλος αφήνουμε να κρυώσει και ρίχνουμε τη γέμιση της επιλογής μας.

Περισσότερες συνταγές στο sidagi.gr