Λίγα λόγια για το Μενού των Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

Από το Γιάννη Λιάκου

1. Επιλέξτε από νωρίς το κυρίως γεύμα των εορτών π.χ. αν τα Χριστούγεννα θα έχετε γουρουνόπουλο ή γαλοπούλα .

2. Επικοινωνήστε με τον κρεοπώλη σας και ενημερώστε τον για τι σκέφτεστε να κάνετε και πότε έτσι ώστε να προσπαθήσει να σας βοηθήσει . Η προσωπική μου συμβουλή είναι πως αν αποφασίσετε να έχετε χοιρινό ως κυρίως γεύμα επιλέξτε ένα μικρό γουρουνόπουλο γάλακτος (έως 8 Kgr) που είναι ιδανικό για ένα γεύμα 6-8 ατόμων . Αν είστε λιγότερα άτομα στο εορταστικό τραπέζι δοκιμάστε ένα μπούτι από γουρουνόπουλο έως 3kgr. Αν προτιμήσετε γαλοπούλα για το τραπέζι σας ζητήστε γαλοπούλα της Αμερικανικής γεωργικής σχολής ή μία ελευθέρας βοσκής .

Ας δούμε μία μία τις παραπάνω περιπτώσεις και το μενού που μπορεί να τα συμπληρώσει .

Στην περίπτωση που θα επιλέξετε χοιρινό ως κυρίως πιάτο τότε τα ορεκτικά που σας προτείνουμε είναι χοιρινή τηγανιά με αποξηραμένα φρούτα , διάφορα άγρια μανιτάρια σοτέ με μυρωδικά , μια κιμαδόπιτα ή μοσχαρίσιο παστουρμά με ή χωρίς τσιμένι( για να αποφύγετε τις δυσάρεστες παρενέργειες του παστουρμά) και μια ζεστή σαλάτα με σύγκλινο ή απάκι.

Στην περίπτωση που θα επιλέξετε πουλερικό θεωρώ ότι μια τηγανιά από συκωτάκια πουλιών είναι ότι καλύτερο . Μια σαλάτα με ρόδι και καπνιστή πάπια ή Φουά γκρα καθώς και ένα γεμιστό μανιτάρι με χριστουγεννιάτικη γέμιση θα συμπλήρωναν ιδανικά το μενού σας .

Για τους λάτρεις του μοσχαριού προτείνω έναν σιδηρόδρομο από μοσχάρι γάλακτος (θέλει όμως ιδιαίτερη προσοχή για να μην στεγνώσει) ή ένα μοσχαρίσιο φιλέτο με μια σάλτσα από κόκκινο κρασί.