Αντισυνταγματικό το πλαφόν για το Επικουρικό των ασφαλιστικών εταιριών

Απόφαση από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Αντισυνταγματικό και με τη "βούλα" της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου κρίθηκε το ανώτατο πλαφόν των 6.000 ευρώ για το Επικουρικό Κεφάλαιο ασφαλιστικών εταιρειών από το οποίο αποζημιώνονται συγγενείς θυμάτων θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων.

Οι αρεοπαγίτες, με σειρά αποφάσεων τους, τάχθηκαν υπέρ της άποψης περί αντισυνταγματικότητας, του πλαφον που ορίστηκε με το νόμο 4092/2012 , η οποία διατυπώθηκε από την πλειοψηφία του Δ´ Τμήματος του Αρείου Πάγου.

Η Ολομέλεια απέρριψε τις αιτήσεις αναίρεσης του "Επικουρικού Κεφαλαίου" στις οποίες υποστήριζαν την συνταγματικότητα των σχετικών διατάξεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την συνταγματικότητα του νόμου έχει υποστηρίξει με παρέμβασή της στον Άρειο Πάγο η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών, ενώ αντίθετα υπέρ της αντισυνταγματικότητας τάχθηκαν διάφοροι Δικηγορικοί Σύλλογοι της χώρας.

Υπενθυμίζεται οτι το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων, ή "Επικουρικό Κεφάλαιο" αποζημιώνει τα τροχαία ατυχήματα στην περίπτωση που η ασφαλιστική εταιρεία κηρυχθεί σε κατάσταση πτώχευσης, ή ανακληθεί η άδεια της καθώς και αν το αυτοκίνητο είναι ανασφάλιστο ή αγνώστων στοιχείων.