Διπλή έρευνα για τα καταγγελλόμενα στην υπόθεση Ράικου

Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα κρίνει αν θα αντικατασταθεί η Ελένη Ράικου

Διπλή έρευνα θα διενεργήσουν οι αρμόδιες αρχές με αφορμή το ζήτημα που προέκυψε με τις καταγγελίες της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Ελένης Ράικου. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου, έχει ήδη κινηθεί διαδικασία διερεύνησης τόσο σε ότι αφορά ενδεχόμενες παραλείψεις της κα Ράικου με τη μη υποβολή στοιχείων στην ανακρίτρια Ηλ. Ζαμανίκα που αφορούσαν σε δύο δικογραφίες εξοπλιστικών για τον επιχειρηματία Θ.Λιακουνάκο.

Παράλληλα, στο επίκεντρο της δεύτερης έρευνας μπαίνουν και οι καταγγελίες που συνόδευσαν την παραίτηση της κα Ράικου για παράκεντρα εξουσίας που επιθυμούν να μπλοκάρουν το έργο της, κυρίως στη διερεύνηση για ενδεχόμενες μίζες από τη φαρμακευτική εταιρία Novartis.

Την ίδια ώρα η πρόεδρος του Αρείου Πάγου διευκρινίζει ότι τις επόμενες ημέρες το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφασίσει εάν η παραιτηθείσα εισαγγελέας Διαφθοράς θα παραμείνει στη θέση της ή εάν θα αντικατασταθεί.

Πάντως, από την ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου, προκύπτει ότι όταν υποβλήθηκε η παραίτηση της κας Ραικου είχε ήδη κινηθεί η διαδικασία για την επιλογή του εισαγγελέα Διαφθοράς, αφού η θητεία της λήγει στις 11 Μαΐου.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου έχει ως εξής:

"Με αφορμή τον δημιουργηθέντα θόρυβο εξαιτίας της δήλωσης παραίτησης της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς και της αναφοράς της ανακρίτριας του Ν. 4022/2011, θα πρέπει να επισημανθούν τα εξής:

1) Σύμφωνα με την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, λόγω της επικείμενης λήξεως της θητείας της Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, είχε ήδη αποσταλεί ερώτημα, από τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κοντονή προς τον Άρειο Πάγο (εισερχόμενο στον Άρειο Πάγο 16-3-2017), για την αντικατάσταση ή μη αυτής και εντός των επομένων ημερών θα συνεδριάσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο, για να αποφασίσει επί του εν λόγω θέματος.

2) Ο ορισμός Εισαγγελικού Λειτουργού, ως Εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς, γίνεται με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο είναι, κατά νόμο, το μόνο αρμόδιο για να αποφασίσει για την ανανέωση ή όχι της θητείας του ήδη ορισθέντος και ασκούντος τα σχετικά καθήκοντα Εισαγγελέως, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια αντικειμενικά όπως η διάρκεια του ήδη υπάρχοντος χρόνου θητείας, η επίδοση και η απόδοση στην άσκηση των καθηκόντων κλπ.

3) Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσον η ανακρίτρια, καθώς και ο επόπτης ανακριτών, να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτριας, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμενες σ’ αυτήν παραλείψεις. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλόμενα από την Εισαγγελέα Διαφθοράς."