Νέο ΟΧΙ του εισαγγελέα για την έκδοση άλλων 2 Τούρκων

Η Άγκυρα ζητά να εκδοθούν για την απόπειρα πραξικοπήματος

Να μην εκδοθούν στην Τουρκία και οι άλλοι δυο Τούρκοι οι οποίοι ήρθαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα πρότεινε ο αντεισαγγελέας του Άρειου Πάγου, Χαράλαμπος Βουρλιώτης.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συζήτησης ενώπιον του Ποινικού Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου ο κ. Βουρλιώτης εξέφρασε την ίδια άποψη με την συνάδελφο του Βασιλική Θεοδώρου η οποία χθες τάχθηκε, επίσης, κατά της έκδοσης των Τούρκων.

«Θα κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας αν πούμε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην Τουρκιά και θα μείνουμε στα έγγραφα της δικογραφίας. Και μόνο η πιθανότητα ότι θα έχουν περιστολή των δικαιωμάτων και μόνο η πιθανότητα μικρή ή μεγάλη, που για εμένα είναι στη βεβαιότητα, νομίζω ότι είναι λόγος απαγορευτικός για την έκδοση τους» είπε χαρακτηριστικά ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός και συνέχισε «Οι κύριοι είναι ικέτες… Οι άνθρωποι αυτοί κινδυνεύουν ακόμα και αν είναι εχθροί της Ελλάδος . Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα είμαι μέρος του προβλήματος που θα υπάρξει εφόσον εκδοθούν. Η Ελλάδα έχει ένα νομικό πολιτισμό. Οι Έλληνες δικαστές πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκονται στο ύψος αυτού του πολιτισμού».

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου στην αγόρευση του η οποία ολοκληρώθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων τόνισε πως είναι αδύνατο να εξεταστεί η βεβαιότητα της κακομεταχείρισης σε ένα ξένο κράτος. «Το δικαστήριο συναξιολογεί και ελέγχει αν είναι βάσιμος ο φόβος δίωξης του προσώπου. Δεν αξιολογείται η αίτηση ασύλου αλλά και ο φόβος. Και το ερώτημα είναι υπάρχει εδώ; Αλήθεια υπάρχει στοιχείο στη δικογραφία που να διασφαλίζει ότι θα υπάρξει δίκαιη δίκη; Μήπως έχουμε παρέκκλιση από τα άρθρα της ΕΣΔΑ; Δεν μπορούμε να πούμε νίπτω τας χείρας μου και πάρτε τον»…

Οι τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση τους , όπως και των υπολοίπων 6 συναδέλφων τους , προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.

Ο Άρειος Πάγος με τρεις διαφορετικές συνθέσεις καλείται να αποφασίσει αν θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έκδοση των 8 Τούρκων στη γείτονα με τους ίδιους να υποστηρίζουν ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, πως γίνονται βασανιστήρια σε ύποπτους και άτομα που συλλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.

Οι δυο αξιωματικοί επισήμαναν , σήμερα, πως είναι αξιωματικοί με βαθμό λοχαγού και ο ένας μάλιστα ήταν ο πιλότος του ελικοπτέρου που προσγειώθηκε στην Αλεξανδρούπολη. «Δεν φύγαμε από τη χώρα μας. Φύγαμε για να αποφύγουμε το θάνατο και το λιντσάρισμα. Αν δεν ερχόμασταν στην Ελλάδα θα ήμασταν νεκροί ή σε πολύ άσχημη κατάσταση. Ζητούσαμε έναν τόπο για να βρούμε άσυλο όχι για να φύγουμε» είπαν μεταξύ άλλων.

Η απόφαση του δικαστηρίου θα εκδοθεί στις 23 Ιανουαρίου. Την ίδια ημέρα αναμένεται η έκδοση της απόφασης και για τους άλλους δυο Τούρκους για τους οποίους η υπόθεση συζητήθηκε χθες στο Ποινικό Δικαστήριο του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Την ερχόμενη Παρασκευή συνεδριάζει και πάλι το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, με άλλη σύνθεση, προκειμένου να κρίνει την τύχη ακόμα τεσσάρων Τούρκων οι οποίοι βρίσκονται στη χώρα μας και οι τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση τους.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος πει «όχι» στην έκδοση, ο υπουργός Δικαιοσύνης που έχει και τον τελευταίο λόγο δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Αν όμως το Ανώτατο Δικαστήριο πει «ναι» στην έκδοση, τότε ο υπουργός μπορεί να την αρνηθεί.

Παρέμβαση της Ένωσης Εισαγγελέων για το θέμα 

Παρέμβαση στο θέμα της έκδοσης ή μη των 8 Τούρκων έκανε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή δημοσιεύματα και σχόλια στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο σχετικά με την εξελισσόμενη ποινική διαδικασία.

Όπως τονίζει η Ένωση σε ανακοίνωση της "η λειτουργική αρμοδιότητα των εισαγγελικών λειτουργών υλοποιείται στα πλαίσια της πιστής τήρησης του Συντάγματος και της απαρέγκλιτης εφαρμογής των νόμων, χωρίς εξωτερικές παρεμβάσεις και κενές περιεχομένου προσπάθειες χειραγώγησης οι οποίες, στην αδιανόητη περίπτωση που υπάρξουν, πέραν της δημόσιας καταγγελίας τους θα τύχουν και της ανάλογης αντιμετώπισης".