Δικαστές και εισαγγελείς δεν θα καταθέτουν πόθεν έσχες με απόφαση ΣτΕ

«Πάγωσε» προσωρινά η ηλεκτρονική κατάθεση πόθεν έσχες με το αιτιολογικό ότι μπορεί να κινδυνεύουν

Αναστέλλεται , προσωρινά, η ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες δικαστών και εισαγγελέων για το 2016 με απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτηση αναστολής που είχαν καταθέσει πέντε δικαστικές Ενώσεις μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής τους η οποία θα συζητηθεί τον Ιανουάριο.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε (373/2016) ότι από την υλοποίηση της σχετικής νομοθεσίας για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών είναι δυνατόν να προξενηθεί σ΄ αυτούς βλάβη μη επανορθώσιμη.

Η αίτηση Αναστολής των δικαστικών Ενώσεων έγινε δεκτή με το σκεπτικό ότι η πλειονότητα των 15 μελών της αρμόδιας Αρχής που θα ελέγχει τις δηλώσεις πόθεν έσχες δεν είναι δικαστές ενώ τονίζεται πως το Ελληνικό Δημόσιο δεν προέβαλλε ότι συντρέχουν επιτακτικοί λόγοι δημοσίου συμφέροντος που να επιβάλλουν την άμεση εκτέλεση της από 13.10.2016 των υπουργικών αποφάσεων για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων πόθεν έσχες.

Οι δικαστές στην απόφαση τους αναφέρονται στους ισχυρισμούς των συναδέλφων τους περί αντισυνταγματικότητας των σχετικών νομοθετικών ρυθμίσεων για την ηλεκτρονική κατάθεση των δηλώσεων πόθεν έσχες, όπως είναι ο κίνδυνος διαρροής προσωπικών δεδομένων, η οικονομική επιβάρυνση που θα δεχθούν λόγω της αμοιβής την οποία θα καταβάλουν σε ειδικό εκτιμητή, κ.λπ.

Επιπλέον, γίνεται αναφορά στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την οποία επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων λόγω της διαρροής δεδομένων του συνόλου σχεδόν των φορολογουμένων στην Ελλάδα, καθώς δεν έλαβε τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας την οποία επικαλούνται οι Ενώσεις.