Έφεση του Έλληνα εισαγγελέα για την μη έκδοση 2 Τούρκων φυγάδων

Άσκησε έφεση κατά της απόφασης για να μην εκδοθούν 2 Τούρκοι στρατιωτικοί στην Άγκυρα

Ο Άρειος Πάγος θα αποφανθεί τελικά για την τύχη και των 8 Τούρκων οι οποίοι έφτασαν στη χώρα μας το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στη γείτονα .

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, άσκησε έφεση κατά της χθεσινής απόφασης του Συμβουλίου Εφετών το οποίο είπε " όχι" στην έκδοση των 2 τελευταίων Τούρκων απορρίπτοντας το σχετικό αίτημα των Τουρκικών αρχών.

Ο εισαγγελικός λειτουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασης του πως ο φάκελος των Τουρκικών αρχών ήταν "πλήρης" και σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις οι δικαστές έπρεπε να αποφανθούν υπέρ της έκδοσης των 2 Τούρκων.

Όπως εκτιμούν νομικοί κύκλοι η εξέλιξη ήταν αναμενόμενη καθώς ο κ. Λιόγας ενήργησε με το ίδιο τρόπο, στις αρχές της εβδομάδας, ασκώντας έφεση και κατά της απόφασης για μη έκδοση ακόμη 3 Τούρκων.

Υπενθυμίζεται ότι για την συγκεκριμένη υπόθεση έχουν εκδοθεί συνολικά 3 αποφάσεις. Οι δυο αποφάσεις έχουν ταχθεί υπέρ της άποψης να μην εκδοθούν συνολικά οι 5 από τους οκτώ Τούρκους ενώ για 3 το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο έχει αποφασίσει το αντίθετο.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, Αντώνης Λιόγας, έχει ασκήσει έφεση για τους 5 Τούρκους , όπως έφεση έχουν ασκήσει και οι 3 που έχασαν τη δίκη με αποτέλεσμα ο Άρειος Πάγος να καλείται να αποφασίσει για την έκδοση ή μη των 8 στην Τουρκία.

Τις επόμενες ημέρες το Ανώτατο Δικαστήριο θα επανεξετάσει και τις τρεις υποθέσεις και ανάλογα με την απόφαση του θα καθοριστεί και το εύρος των ευχερειών που θα έχει για την υπόθεση ο υπουργός Δικαιοσύνης που κατά το νόμο μπορεί να πει την τελευταία λέξη για την τύχη των εκζητουμένων καθώς ο νόμος διαχωρίζει την πολιτική απόφαση που διαθέτει εκ των πραγμάτων τα δικά της κριτήρια από τη δικαστική κρίση.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές της εβδομάδας ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, απαίτησε από τς ελληνικές αρχές την έκδοση και των 8 Τούρκων που θεωρούνται ύποπτοι για την εμπλοκή τους στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.