Στο ΣτΕ ο συμβιβασμός ελληνικού Δημοσίου και Siemens

Στο μικροσκόπιο η συνταγματικότητα του συμβιβασμού

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας καλείται να αποφανθεί για την συνταγματικότητα ή μη της συμφωνίας συμβιβασμού μεταξύ του Ελληνικού δημοσίου και της Siemens, η οποία ολοκληρώθηκε το 2012 .

Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα στην Ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου, με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείς Κωνσταντίνο Κουσούλη, μετά από παραπομπή της υπόθεσης από Δ’ Τμήματος (απόφαση 3930/2015) λόγω μείζονος σπουδαιότητας.

Το Δικαστήριο δεν έκανε δεκτό το αίτημα αναβολής της Siemens η οποία έχει ασκήσει παρέμβαση στην υπόθεση και αμέσως μετά τη σκυτάλη πήρε ο εισηγητής ο οποίος αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς των εμπλεκόμενων πλευρών αλλά και στις θέσεις της Siemens.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχει προσφύγει το Σωματείο «Έλληνες Φορολογούμενοι» και Έλληνες φορολογούμενοι οι οποίοι κάνουν λόγο για αντισυνταγματική συμφωνία καθώς, όπως λένε, είναι αντίθετη στο Δημόσιο και εθνικό συμφέρον αφού από την παράνομη δραστηριότητα της Siemens στην Ελλάδα (μίζες, κ.λπ.) προκλήθηκε ζημία στο Ελληνικό Δημόσιο ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η αποθετική ζημία και η ηθική βλάβη.

Με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας, η Siemens, η οποία έχει ασκήσει παρέμβαση στην υπόθεση, προέβαλε αίτημα αναβολής της συζήτησης, το οποίο όμως απορρίφθηκε.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της, η οποία αναμένεται με την είσοδο του νέου έτους.