Στο ΣτΕ η “συμφωνία συμβιβασμού” με την Siemens

Το Συμβούλιο της Επικρατείας καλείται να αποφασίσει για την συνταγματικότητα ή μη της «συμφωνίας συμβιβασμού» του Ελληνικού δημοσίου και  της εταιρίας Siemens η οποία όταν υπεγράφη το 2012 ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων.
 
 
Η συζήτηση ενώπιον του Δ Τμήματος του ΣτΕ έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά την παραπομπή σε δίκη συνολικά 64 προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση για τις «μίζες» της Siemens. Η συγκεκριμένη υπόθεση  στάθηκε αφορμή για τη πολυσυζητημένη συμφωνία η οποία αφορά  στην υποχρέωση που ανέλαβε η εταιρία να  παρέχει στο Ελληνικό δημόσιο άμεσα 80 εκ. ευρώ, σε βάθος χρόνου να παρέχει ακόμη 90 εκ. ευρώ, επένδυση 100 εκ. ευρώ, να χρηματοδοτήσει πανεπιστημιακά προγράμματα εκπαίδευσης που στοχεύουν στην καταπολέμηση της διαφθοράς, στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, κ.λπ., πρόγραμμα υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές, κ.λπ.
 
Στόχος, όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο του νόμου η  «αποκατάσταση της τυχόν βλάβης που υπέστη το ελληνικό δημόσιο και την διευθέτηση των διοικητικών προστίμων σε σχέση με τις κάθε είδους υποθέσεις που σχετίζονται με δραστηριότητες διαφθοράς, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, πληρωμές, παράνομες δραστηριότητες από την πλευρά της Siemens». 
 

Η προσφυγή

Η υπόθεση έφτασε στο ΣτΕ μετά την προσφυγή μη κερδοσκοπικού  Σωματείου «Έλληνες Φορολογούμενοι», πέντε Ελλήνων φορολογουμένων, κ.λπ. στην οποία χαρακτηρίζουν την επίμαχη σύμβαση αντισυνταγματική και ενάντια στο εθνικό συμφέρον αφού η ζημία του Ελληνικού Δημόσιου είναι  ύψους άνω των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ, χωρίς στο ποσό αυτό να περιλαμβάνεται η αποθετική ζημία και  η ηθική βλάβη. ¨Έτσι, υποστηρίζει το εν λόγω Σωματείο, η επίμαχη συμφωνία απάλλαξε παντελώς την γερμανικών συμφερόντων εταιρεία από την υποχρέωση καταβολής του ποσού αυτού, ενώ το Δημόσιο παραιτήθηκε  των αξιώσεων του και συμβιβάστηκε με την καταβολή μόνο των επίμαχων ποσών (80 και 90 εκ. ευρώ) και άλλων δευτερευούσης σημασίας όρων.
Όπως επισημαίνουν  «η απαλλαγή της εταιρείας  Siemens από την οποιαδήποτε αστική και διοικητική  ευθύνη, ακόμη και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και για παράβαση της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού, δεν συνάδει με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, αλλά και την συνταγματική αρχή ότι το κράτος αποτελεί εγγυητή της νομιμότητας και του δικαίου…Η συμφωνία συμβιβασμού είναι σε εμφανέστατη δυσαρμονία με το πόρισμα της Βουλής, στο οποίο γίνεται λόγος για άσκηση αγωγών σε βάρος της Siemens και για επιβολή διοικητικών κυρώσεων, ενώ υπάρχει αντιστοιχία του πορίσματος με τη συμφωνία συμβιβασμού, προκαλώντας έτσι διατάραξη στις σχέσεις εμπιστοσύνης κράτους-πολίτη».

Ο εισηγητής

Πάντως, ο εισηγητής Νίκος Μαρκόπουλος θα ζητήσει να εξεταστεί η συμβατότητα της «συμφωνίας συμβιβασμού» με το Σύνταγμα και το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η ύπαρξη ή όχι έννομου συμφέροντος εκ μέρους του σωματείου για την άσκηση της προσφυγής. .