ΣτΕ: Νόμιμη η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Νόμιμη έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου.

Το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 298/2014 γνωμοδότησή του, έκρινε νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για "την Ταυτότητα Κτιρίου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του νόμου 3843/2010". Ωστόσο κατέθεσε τρεις παρατηρήσεις νομοτεχνικού περιεχομένου επί του σχεδίου.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου προβλέπει την πλήρη καταγραφή όλων των ακινήτων της χώρας στην πραγματική τους κατάσταση.

Το ΣτΕ αναφέρει ότι ναι μεν στο σχέδιο διατάγματος προβλέπεται η επιβολή προστίμων στους παραβάτες, αλλά δεν διευκρινίζεται το πρόσωπο στο οποίο θα επιβάλλεται το πρόστιμο, καθώς το πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί ακόμη και σε βάρος του προσώπου που συμπλήρωσε ψευδώς τα στοιχεία της ταυτότητας του κτιρίου, όπως είναι ο μηχανικός.

Στη γνωμοδότηση υπογραμμίζεται ακόμη ότι για τα προβλεπόμενα πρόστιμα (από 2.000 έως 20.000 ευρώ) από το επίμαχο διάταγμα δεν υπάρχουν κριτήρια για την κλιμάκωσή τους. Δηλαδή, δεν καθορίζεται το ύψος του προστίμου ανάλογα με την παράβαση, αλλά απλώς προβλέπεται η επιβολή προστίμου.

Επίσης, αναφέρεται ότι πρέπει να διευκρινιστεί εάν έχει εκδοθεί ή όχι η προβλεπόμενη από το άρθρο 3 του νόμου 4178/2013 (αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης − περιβαλλοντικό ισοζύγιο) υπουργική απόφαση, καθώς από τα στοιχεία που συνοδεύουν το διάταγμα δεν προκύπτει αυτό. Αφού διευκρινιστεί στη συνέχεια ανάλογα να διατυπωθεί η σχετική παράγραφος του άρθρου 6 του εν λόγω διατάγματος.

Σύμφωνα με το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, η ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου (δημόσιου και ιδιωτικού) αποτελεί τη βάση της ηλεκτρονικής έκδοσης αδειών, ενώ απαιτείται ακόμη για τις περιπτώσεις μεταβίβασης, έκδοσης έγκρισης δόμησης ή εργασιών μικρής κλίμακας για οποιοδήποτε ακίνητο.