Άρειος Πάγος: Νόμιμη η απόλυση στη διάρκεια αναρρωτικής άδειας

Νόμιμη έκρινε ο Άρειος Πάγος την απόλυση κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας, ερμηνεύοντας την εργατική νομοθεσία. Οι δικαστές, ωστόσο, επανέλαβαν την πάγια θέση τους ότι η απόλυση κατά τη διάρκεια άδειας αναψυχής είναι παράνομη.

Ο Άρειος Πάγος ασχολήθηκε με το θέμα με αφορμή την απόλυση 67χρονου μηχανολόγου από την ΤΡΑΜ Α.Ε. το 2006 του οποίου καταγγέλθηκε η σύμβαση εργασίας ενώ είχε αναρρωτική άδεια. Η απόφαση όμως για την απόλυσή του είχε ληφθεί από την εταιρία που εργαζόταν, πριν την ασθένειά του και την εισαγωγή στο νοσοκομείο, και τον είχαν, μάλιστα, ενημερώσει.

Οι δικαστές στην απόφαση τους αναφέρουν χαρακτηριστικά πως "η κατά το άρθρο 6 του νόμου 539/1945 απαγόρευση καταγγελίας της εργασιακής συμβάσεως αφορά μόνο την καταγγελία κατά την διάρκεια της άδειας αναψυχής και όχι περιπτώσεις άλλων αδειών, όπως είναι η αναρρωτική".

Ο 67χρονος μηχανολόγος νοσηλεύθηκε για τρεις μέρες σε κρατικό νοσοκομείο λόγω απώλειας συνειδήσεως, αρτηριακής υπέρτασης και απορρύθμισης σακχαρώδη διαβήτη και μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο πήρε αναρρωτική άδεια ενός μηνός. Για την νοσηλεία του αλλά και την αναρρωτική άδεια είχε ενημερώσει τόσο προφορικά όσο και γραπτά την υπηρεσία του και ειδικά την διευθύντρια προσωπικού. Ωστόσο, ενώ βρισκόταν στις πρώτες μέρες της αναρρωτικής άδειας η εταιρεία του κοινοποίησε την καταγγελία της σύμβασης εργασίας η οποία είχε γίνει λίγες μέρες πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Ο 67χρόνος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, αλλά δεν κατάφερε με έγγραφα να αποδείξει πως ήθελε 100 εργάσιμες ημέρες για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ενώ δεν είχε ενημερώσει σχετικά την εταιρία. Δεν το έκανε, όπως αναφέρει η απόφαση, ούτε όταν το καλοκαίρι του 2006 τον ενημέρωσαν ότι στο τέλος του έτους θα καταγγελλόταν η σύμβαση του.