Το ΣτΕ μπλόκαρε το πλαφόν στη συνταγογράφηση ανά γιατρό

Την πρώτη τους νίκη κατέγραψαν οι γιατροί στη διαμάχη τους με το υπουργείο Υγείας γα το πλαφόν στη συνταγογράφηση των δραστικών ουσιών ανά γιατρό, ειδικότητα και γεωγραφική περιοχή. Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Σωτήρης Ρίζος, με την έκδοση προσωρινής διαταγής μπλόκαρε έστω και προσωρινά την εφαρμογή της σχετικής απόφασης του υπουργού Υγείας Μάκη Βορίδη αλλά και του ΕΟΠΥΥ.

Ήδη, το υπουργείο Υγείας έκανε γνωστό ότι ζητεί την ανάκληση της προσωρινής διαταγής του κ Ρίζου. Όσο για την απόφαση του ΣτΕ επί της αίτησης αναστολής του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου θα εκδοθεί μέσα στο καλοκαίρι. Η υπόθεση θα έχει και συνέχεια αφού σήμερα κατέθεσε προσφυγή για το θέμα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Οι γιατροί ζητούν, στις προσφυγές τους, να ανασταλεί και να ακυρωθεί η απόφαση του υπουργού Υγείας για "τον καθορισμό ελαχίστων ποσοστιαίων ορίων συνταγογράφησης φαρμάκων δραστικών ουσιών οι οποίες δεν τελούν υπό καθεστώς προστασίας και καθορισμό ορίου δαπάνης συνταγογράφησης φαρμάκων".

Όπως αναφέρουν οι δύο αποφάσεις τίθενται συγκεκριμένα όρια δαπάνης των φαρμάκων που μπορεί να γράφει ένας γιατρός ανά ασφαλισμένο κάθε μήνα και τα οποία εξαρτώνται από την ειδικότητά του και την περιφερειακή ενότητα της χώρας στην οποία δραστηριοποιείται.

Οι ιατρικοί φορείς χαρακτηρίζουν αντισυνταγματικές τις επίμαχες αποφάσεις και υποστηρίζουν ότι επιφέρουν σημαντικούς φραγμούς στην άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος σε όλη την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ, όπως λένε, είναι αντίθετες στα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα.