Άδεια διαμονής και αγορά ακινήτων στην Ελλάδα

Πολλοί άνθρωποι στη χώρα μας,  πολίτες τρίτης χώρας κατέχουν ή προτίθενται ν' αγοράσουν ένα ακίνητο στην Ελλάδα. Πολλά είναι και τα σχετικά ερωτήματα που προκύπτουν, οπότε είναι χρήσιμο να δούμε και ν' απαντήσουμε σε ορισμένα από αυτά. 

Ένας πολίτης τρίτης χώρας που κατέχει ή προτίθεται να αποκτήσει ακίνητο στην Ελλάδα είτε ως φυσικό πρόσωπο, είτε ως μέτοχος/κάτοχος εταιρικών μεριδίων σε νομικό πρόσωπο ή έχοντας συνάψει μίσθωση σε τουριστικό ακίνητο μπορεί να αποκτήσει, μετά την αγορά του ακινήτου, άδεια διαμονής στη χώρα;

Βεβαίως. Έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πενταετή άδεια διαμονής εφόσον η αξία του ακινήτου, που αναγράφεται στο συμβόλαιο αγοράς ή στο συμβολαιογραφικό έγγραφο μίσθωσης, εάν πρόκειται για δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ανέρχεται σε τουλάχιστον 250.000 ευρώ.

Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί, είτε έχει ήδη αγοράσει το ακίνητο, είτε προτίθεται να προβεί στην αγορά του, είτε έχει συνάψει μίσθωση σε τουριστικό κατάλυμα, είναι η ακόλουθη:

α) Πρέπει ν' απευθύνεται στην ελληνική προξενική αρχή του τόπου κατοικίας του και ζητάει χορήγηση εθνικής θεώρησης εισόδου, τύπου (D).
Για την έκδοση της θεώρησης εισόδου θα πρέπει να προσκομίσει:
• Διαβατήριο
• Αντίγραφο ποινικού μητρώου από τη χώρα προέλευσης
• Ταξιδιωτική ασφάλιση
• Ιατρικό πιστοποιητικό
• Αποδεικτικά στοιχεία αγοράς του ακινήτου (αντίγραφο συμβολαίου αγοράς ακινήτου ή ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ τουλάχιστον) ή άλλο έγγραφο που να αποδεικνύει την οικονομική δυνατότητα και την πρόθεση του αιτούντος να αγοράσει το ακίνητο (σύμβαση ανάθεσης σε δικηγορικό ή σε κτηματομεσιτικό γραφείο), στη περίπτωση που δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αγοράς.
• Αποδεικτικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο ή
• Αντίγραφο συμβολαίου μίσθωσης στο οποίο να υφίσταται μνεία για χορήγηση σχετικού σήματος λειτουργίας από τον ΕΟΤ και αποδεικτικό μεταγραφής του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου στο οποίο έχει μεταγραφεί το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο, εάν έχει συναφθεί δεκαετής μίσθωση τουριστικού καταλύματος.
• Βεβαίωση του συμβολαιογράφου ότι το συμβόλαιο αγοράς καλύπτει τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 4146/2013 και
• αντίγραφο του καταστατικού του νομικού προσώπου όπου θα εμφαίνεται ότι ο πολίτης τρίτης χώρας είναι κάτοχος όλων των εταιρικών μεριδίων ή των μετοχών, εάν το ακίνητο έχει αποκτηθεί μέσω νομικού προσώπου.

β) Εφόσον εφοδιαστεί με την ειδική θεώρηση εισόδου μπορείτε να εισέλθει στην Ελλάδα και ή να ζητήσει άμεσα άδεια διαμονής, εάν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες αγοράς του ακινήτου ή να προβεί στις ενέργειες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της επένδυσης.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαδικασίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί πριν τη λήξη της ισχύος της θεώρησης εισόδου, καθόσον η αίτηση για τη χορήγηση άδειας πρέπει να υποβληθεί οπωσδήποτε πριν τη λήξη της θεώρησης εισόδου.

Μπορεί να αποκτήσει περισσότερα του ενός ακίνητα με αυτοτελή αξία μικρότερη των €250,000 ευρώ και συνολική αξία ίση ή μεγαλύτερη του ποσού αυτού;

Υπάρχει αυτή τη δυνατότητα και έχει άδειας διαμονής, ανεξαρτήτως εάν κατέχει ένα ή περισσότερα ακίνητα, ίσης ή μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ αξίας.

Επίσης, εάν κάποιος έχει εισέλθει στην Ελλάδα με τουριστική θεώρηση εισόδου, προκειμένου να προβεί σε αγορά ακινήτου, μπορεί να αιτηθεί άδεια διαμονής
εφόσον βρίσκεται στην Ελλάδα κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4146/2013 (18-04-2013) στην Ελλάδα και έχει προβεί σε αγορά ακινήτου. Αρκεί η αίτηση για χορήγηση άδειας διαμονής να υποβληθεί πριν τη λήξη ισχύος της θεώρησης εισόδου.

Η αίτηση για άδεια διαμονής υποβάλλεται στην υπηρεσία μιας στάσης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης του τόπου διαμονής του αιτούντος ή στην αρμόδια υπηρεσία του Δήμου διαμονής του ενδιαφερομένου, εάν δεν έχει γίνει ακόμη μετάπτωση της οικείας Δ/νσης Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Η υποβολή των αιτήσεων για τη χορήγηση αρχικής άδειας διαμονής, η υποβολή συμπληρωματικών δικαιολογητικών και η παραλαβή της άδειας διαμονής ή της απορριπτικής απόφασης ή άλλων εγγράφων από τον οικείο φάκελο μπορεί να γίνεται είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του πολίτη τρίτης χώρας είτε δια πληρεξουσίου.

Μαζί με την αίτηση χορήγησης άδειας διαμονής, προσκομίζει τα εξής γενικά δικαιολογητικά:
• Τρεις (3) έγχρωμες πρόσφατες φωτογραφίες.
• Ακριβές φωτοαντίγραφο ισχύοντος διαβατηρίου ή ταξιδιωτικού εγγράφου αναγνωρισμένου από την χώρα μας με την προβλεπόμενη ισχύουσα θεώρηση εισόδου.
• Πιστοποιητικό υγείας από Ελληνικό κρατικό νοσηλευτικό ίδρυμα ή ιδιώτη γιατρό που θα βεβαιώνει ότι ο υπήκοος τρίτης χώρας δεν πάσχει από νόσημα, το οποίο, σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (Π.Ο.Υ.), μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Και τα ακόλουθα ειδικά, ανά κατηγορία δικαιολογητικά:
Ιδιοκτήτες, κατά κυριότητα, νομή και κατοχή, εξ' ολοκλήρου ή εξ' αδιαιρέτου, ακινήτων στην Ελλάδα:
• Αντίγραφο συμβολαίου αγοράς ακινήτου ή ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ
τουλάχιστον.
• Βεβαίωση του συμβολαιογράφου ότι το συμβόλαιο αγοράς καλύπτει τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 4146/2013.
• Αποδεικτικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
• Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πολίτες τρίτων χωρών, που διαθέτουν, ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα μέσω νομικού προσώπου, του οποίου οι μετοχές ή τα εταιρικά μερίδια, τους ανήκουν εξ' ολοκλήρου:
• Αντίγραφο συμβολαίου αγοράς ακινήτου ή ακινήτων αξίας 250.000 ευρώ τουλάχιστον.
• Βεβαίωση του συμβολαιογράφου ότι το συμβόλαιο αγοράς καλύπτει τις προϋποθέσεις του άρθρου 6 παρ. 2 του ν. 4146/2013.
• Αποδεικτικό μεταγραφής από το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο.
• Αντίγραφο του καταστατικού του νομικού προσώπου όπου θα εμφαίνεται ότι
ο πολίτης τρίτης χώρας είναι κάτοχος όλων των εταιρικών μεριδίων ή των μετοχών.
• Βεβαίωση ότι ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Πολίτες τρίτων χωρών που έχουν συνάψει τουλάχιστον δεκαετούς διάρκειας μίσθωση ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα του άρθρου 8 παρ. 2 του ν. 4002/2011:
• Αντίγραφο συμβολαιογραφικού εγγράφου μίσθωσης ξενοδοχειακών καταλυμάτων ή τουριστικών επιπλωμένων κατοικιών σε σύνθετα τουριστικά
καταλύματα, από το οποίο να αποδεικνύεται η εφάπαξ καταβολή του ποσού των 250.000 ευρώ και στο οποίο να υφίσταται μνεία για χορήγηση σχετικού σήματος λειτουργίας από τον ΕΟΤ.
• Αποδεικτικό μεταγραφής του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου στο οποίο έχει μεταγραφεί το σχετικό μισθωτήριο συμβόλαιο.
• Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Μέλη οικογένειας:
• Βεβαίωση ασφαλιστικού φορέα για την κάλυψη εξόδων νοσηλείας και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
• Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης αλλοδαπών αρχών, από το οποίο να προκύπτει ο συγγενικός δεσμός.
Τα αιτήματα της συγκεκριμένης κατηγορίας δεν συνοδεύονται από παράβολο, καθόσον δεν υφίσταται σχετική πρόβλεψη.

Μέλη της οικογένειας που δικαιούνται εισόδου και διαμονής είναι τα εξής:

α. Οι σύζυγοι, εφόσον έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και τα κάτω των 18 ετών άγαμα, κοινά τέκνα τους, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχουν υιοθετηθεί.

β. Τα λοιπά, κάτω των 18 ετών, άγαμα τέκνα του συντηρούντος ή του ετέρου των συζύγων, συμπεριλαμβανομένων των τέκνων που έχουν υιοθετηθεί, εφόσον του έχει ανατεθεί η άσκηση της γονικής μέριμνας.

Οι κάτοχοι άδειας διαμονής έχουν πρόσβαση στην υγεία και στη δημόσια παιδεία, κατ' αναλογία με τους Έλληνες.

Χρύσα Τσιώτση

Νομικός

[email protected]