Όλα όσα θα θέλατε να ξέρατε για το Ελεγκτικό Συνέδριο

Ποιές υποθέσεις εκδικάζονται

Το Ελεγκτικό Συνέδριο είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια της Ελλάδας (μαζί με τον Άρειο Πάγο και το Συμβούλιο της Επικρατείας). Έχει και διοικητικές αρμοδιότητες, οπότε έχει διττή φύση. Αποστολή του είναι ο έλεγχος των δαπανών του κράτους, τόσο του Δημοσίου, όσο και των ΟΤΑ. Αρμοδιότητά του επίσης είναι ο καταλογισμός των "δημοσίων υπολόγων" (έλεγχος και απόδοση ευθύνης σε διαχειριστές του Δημοσίου), ενώ έχει δικαστικές αρμοδιότητες και σε ορισμένες μισθολογικές υποθέσεις δημοσίων υπαλλήλων.

Ελεγκτικό Συνέδριο υπάρχει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν ανήκει όμως παντού στη δικαστική εξουσία., καθώς σε ορισμένα κράτη λειτουργεί ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή.

Στο δικαστήριο αυτό εκδικάζονται:

• Όλες οι συνταξιοδοτικές διαφορές.

• Υποθέσεις που αναφέρονται σε ευθύνη πολιτικών και στρατιωτικών δημοσίων υπαλλήλων και υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. για κάθε ζημιά που προκλήθηκε στο
κράτος από δόλο ή αμέλεια.

Στο δικαστήριο αυτό ελέγχονται:

• Οι δαπάνες του κράτους, των Ο.Τ.Α. και Ν.Π.Δ.Δ. (προληπτικά ή κατασταλτικά).

• Οι συμβάσεις μεγάλης οικονομικής αξίας στις οποίες το ένα μέρος (αντισυμβαλλόμενος) είναι το Δημόσιο ή άλλο νομικό πρόσωπο που ο νόμος
το εξομοιώνει με το Δημόσιο.

• Οι λογαριασμοί των δημοσίων υπολόγων και των Ο.Τ.Α. καθώς και άλλων νομικών προσώπων που από το νόμο υπάγονται στο καθεστώς αυτό.

Το δικαστήριο αυτό γνωμοδοτεί για τα νομοσχέδια που αφορούν συντάξεις ή αναγνώριση υπηρεσίας προκειμένου να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Χρύσα Τσιώτση

Νομικός

[email protected]