Ελληνικοί ποιμενικοί χαρίζονται σε κτηνοτρόφους της Πίνδου

Τέσσερα κουταβάκια ελληνικών ποιμενικών σκύλων χαρίστηκαν σε κτηνοτρόφους της περιοχής του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου με στόχο να λειτουργήσουν ως διώκτες των αρκούδων που πλησιάζουν τα κοπάδια.

Τα κουτάβια δόθηκαν σε κτηνοτρόφους που έχουν στο παρελθόν υποστεί ζημιές από αρκούδες από το δίκτυο κατόχων ελληνικών ποιμενικών το οποίο έχει δημιουργήσει η περιβαλλοντική οργάνωση “Καλλιστώ”, στο πλαίσιο του έργου LIFE Πίνδος/Γρεβενά.

Η δικτύωση και η ανταλλαγή σκύλων φύλαξης κοπαδιών είναι μία δράση η οποία έχει δοκιμαστεί με επιτυχία σε προηγούμενα έργα LIFE καθώς μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό των ζημιών που υφίστανται οι κτηνοτρόφοι από αρκούδες ενώ έμμεσα μπορεί να μειωθεί και ο αριθμός των νεκρών αρκούδων που θανατώνονται από δυσαρεστημένους παραγωγούς.

Τελικός σκοπός, είναι να χορηγούνται τουλάχιστον 15 σκυλιά κάθε χρόνο και η δικτύωση αυτή να λειτουργήσει και μετά τη λήξη του έργου LIFE με πρωτοβουλία των ίδιων των κτηνοτρόφων οι οποίοι θα έχουν αποκτήσει την απαραίτητη εμπειρία αλλά και την υποστήριξη από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου.

*Ακολουθεί συνημμένη φωτογραφία από την παράδοση των κουταβιών που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η "Καλλιστώ"