Κανονικά η μεταφορά των μαθητών στη Μακεδονία

Το πράσινο φως για την έναρξη της διαδικασίας μεταφοράς των μαθητών έδωσε την Τρίτη το Περιφερειακό Συμβούλιο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Συμβούλιο ενέκρινε, σε έκτακτη συνεδρίασή του, την παράταση των συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφέρειας για το σχολικό έτος 2013-2014.

Ωστόσο, η παραπάνω απόφαση δεν βρίσκει σύμφωνα τα μέλη του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης, καθώς επισημαίνουν ότι δεν πρόκειται για παράταση των περσινών συμβάσεων, αφού υπάρχει η πρόβλεψη της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για επιπλέον μειώσεις 35 έως 60% στις τιμές των δρομολογίων, πέραν της μείωσης του 17% που είχε ισχύσει για τη σχολική χρονιά 2012-2013.

Κατόπιν αυτού και παρά τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας ότι μέσα σε λίγες μέρες θα ξεκινήσουν τα δρομολόγια σε ποσοστό 70%, οι εκπρόσωποι των πρακτόρων επισημαίνουν ότι, στην καλύτερη περίπτωση, τα μέλη τους θα μπορούσαν να δεχτούν να εκτελούν μόλις το 30% των δρομολογίων, ποσοστό που αντιστοιχεί σε περιπτώσεις για τις οποίες οι μειώσεις που προβλέπονται στις αμοιβές τους δεν είναι τόσο μεγάλες.

"Σήμερα επικυρώσαμε την παράταση των συμβάσεων προκειμένου να εξυπηρετηθεί μεγάλο μέρος του μαθητικού δυναμικού. Για το υπόλοιπο τμήμα διεκδικούμε την τροποποίηση του άρθρου που αναφέρεται στον μαθηματικό τύπο για εκείνα τα δρομολόγια που οι μειώσεις των αμοιβών ξεπερνούν το 50% και ως εκ τούτου είναι ασύμφορα για τους λεωφορειούχους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσαμασλής.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πρακτόρων Τουρισμού Μακεδονίας - Θράκης Μιχάλης Πεζίκογλου, επισημμανε ότι, με βάση όσα αναφέρθηκαν στη συνέλευση των μελών του Συνδέσμου, σήμερα το πρωί, δεν αναμένεται να ξεκινήσουν πολλά δρομολόγια.

Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις της Περιφέρειας ότι τελικά θα ξεκινήσουν γρήγορα τα δρομολόγια σε ποσοστό 70%, ενώ μόνο για το 30% δεν θα υπάρξει συμφωνία, ο κ. Πεζίκογλου αντιστρέφει τα ποσοστά, αυτά τονίζοντας ότι «στην καλύτερη περίπτωση, οι πράκτορες μπορεί να δεχτούν τα δρομολόγια που δεν είναι ασύμφορα για εκείνους, όμως στο σύνολο δεν ξεπερνούν το 30% έναντι του 70% για τα οποία δεν αναμένεται συμφωνία».

Τα ακριβή ποσοστά αναμένεται να διαμορφωθούν τις επόμενες μέρες, ενώ όλα θα κριθούν από την ανταπόκριση των πρακτόρων στη διαδικασία που ξεκίνησε για τη μεταφορά των μαθητών.