Συμφόρηση στις φυλακές της Βορείου Ελλάδος

Ως "ασφυκτική" χαρακτηρίζεται η κατάσταση που επικρατεί στις φυλακές της Βορείου Ελλάδος από ανθρώπους που γνωρίζουν.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης, Παναγής Γιαννάκης. Η κύρια εστία προβληματισμού αφορά τον υπερπληθυσμό των εγκλείστων. Σχετικό έγγραφο απέστειλε ο Βορειοελλαδίτης εισαγγελέας προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Αντώνη Ρουπακιώτη.
Ο κ. Γιαννάκης καταγγέλλει "ασφυξία" στα αστυνομικά τμήματα, ακόμη και στους χώρους του αυτοφώρου και προκρίνει ως λύση να λειτουργήσουν άμεσα οι δύο νέες πτέρυγες των φυλακών Νιγρίτας.

Σύμφωνα με την αναφορά, οι συγκεκριμένες πτέρυγες δεν έχουν ακόμη τεθεί σε λειτουργία, επειδή το κράτος δεν έχει χρήματα για να προσλάβει σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

"Αντιπαρερχόμενος τα περί συνθηκών κράτησης στο τμήμα μεταγωγών και τα αστυνομικά τμήματα οι οποίες πράγματι είναι απαράδεκτες, μη συνάδουσες προς τις πολιτισμικές μας αρχές, αλλά και στα ελάχιστα ανεκτά όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης, επιθυμώ να επισημάνω την αναγκαιότητα άμεσων ενεργειών σας όσον αφορά την λειτουργία των δύο νέων πτερύγων του καταστήματος κράτησης Νιγρίτας Σερρών, δυναμικότητας 120 ατόμων έκαστη, οι οποίες παραμένουν ακόμη εκτός λειτουργίας για λόγους μη αντιληπτούς", επισημαίνει μεταξύ άλλων στο έγγραφό του ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Γιαννάκης απευθύνει, συν τοις άλλοις, δραματική έκκληση προς τον υπουργό να δώσει το συντομότερο δυνατό λύση στο "οξύτατο πρόβλημα" που έχει διαμορφωθεί με τις ελλείψεις σε χώρους κράτησης.

"Είναι αδιανόητο να γίνεται επίκληση της σημερινής οικονομικής κατάστασης της χώρας, για τη μη πρόσληψη είκοσι σωφρονιστικών υπαλλήλων που θα έλυνε άμεσα το πρόβλημα και αντ' αυτού η Πολιτεία νομοθετώντας να'εφευρίσκει τρόπους αποσυμφόρησης' των φυλακών", τονίζεται χαρακτηριστικά στο έγγραφο.

Θέλοντας να επισημάνει το μέγεθος του προβλήματος, ο εισαγγελέας Εφετών προειδοποιεί για "άμεσο κίνδυνο μη εκτέλεσης εισαγγελικών παραγγελιών κράτησης", λόγω πραγματικής αδυναμίας των φυλακών να υποδεχτούν άλλους κρατούμενους, αλλά και για κίνδυνο εκδήλωσης "ταραχών και εξεγέρσεων στους χώρους κράτησης". Αφορμή για την επιστολή του ανώτερου εισαγγελικού λειτουργού αποτέλεσαν αναφορές τόσο του διευθυντή της Υποδιεύθυνσης Μεταγωγών Θεσσαλονίκη όσο και κρατουμένων στις φυλακές Διαβατών.