Παραγωγοί φράουλας: Τα παιδιά μας παίζουν μαζί με αυτά των αλλοδαπών

Καταδικάζουν τη δολοφονική επίθεση κατά αλλοδαπών οι Ομάδες Παραγωγών "Υρμίνη" και "Ήλιδα", μέσω του εκπροσώπου τους, γεωπόνου κ. Θεόδωρου Αρβανίτη.

Σύμφωνα με το patrisnews.gr ο κ. Αρβανίτης ανέφερε χαρακτηριστικά: "Εκ μέρους όλων των παραγωγών καταδικάζουμε αυτό το δολοφονικό γεγονός. Δεν έχουμε τίποτα με τους αλλοδαπούς εργάτες. Τα σπίτια τους, όσοι έχουν τη δυνατότητα να μένουν σε σπίτια, είναι δίπλα από τα δικά μας και τα παιδιά τους, παίζουν με τα δικά μας παιδιά.

Το 2011 βλέποντας το πρόβλημα των αλλοδαπών εργατών να διογκώνεται, κάναμε κάποιες προτάσεις και ζητήσαμε από την Πολιτεία κάποια πράγματα. Ποτέ δεν συζητήθηκαν και απορρίφθηκαν. Ανάμεσα σε αυτά που ζητάμε είναι δοθούν βίζες ορισμένου χρόνου στους εργάτες, να μας δοθούν οι προδιαγραφές προκειμένου με δικά μας έξοδα να φροντίσουμε για τη στέγαση αυτών των ανθρώπων και να αναλάβουμε εμείς την ευθύνη για τους ανθρώπους που απασχολούμε. Να ξέρουμε ποιοι είναι, που είναι, πού εργάζονται κ.ά.".

Παράλληλα, σχολιάζοντας το περιστατικό της επίθεσης κατά των αλλοδαπών ο κ. Αρβανίτης τόνισε: "Δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο από το να καταδικάσουμε αυτό το γεγονός. Οι ένοχοι βρίσκονται στα χέρια της Δικαιοσύνης η οποία θα αποφασίσει. Ένας γκάγκστερ μάς μετέτρεψε όλους σε γκάνγκστερς".

Όσο για το προϊόν και τις συνθήκες εργασίας των αλλοδαπών εργατών ο κ. Αρβανίτης πρόσθεσε: "Η φράουλα είναι ένα προϊόν που χρειάζεται 90 ημερομίσθια το στρέμμα. Για τα 12.500 στρέμματα που καλλιεργούνται στην περιοχή μας, χρειάζονται 1.150.000 ημερομίσθια. Η εργασία διαρκεί από τις 7 το πρωί έως τη 1, το αργότερο τη 1:30 το μεσημέρι καθώς εάν η φράουλα μέχρι εκείνη την ώρα δεν έχει μπει στο ψυγείο, καταστρέφεται. Όσο για τα μεροκάματα και σε αυτό είμαι απόλυτος, είναι από 23 έως 25 ευρώ".

Αθώοι δηλώνουν οι πιστολέρο της Μανωλάδας

Αθώοι δηλώνουν διά μέσου των συνηγόρων τους οι τρεις παραγωγοί που κατηγορούνται για το μακελειό με τους αλλοδαπούς στη Μανωλάδα. Και οι τρεις συνελήφθησαν το πρωί της Παρασκευής από τις Αρχές, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελέα Αμαλιάδας, η οποία τους άσκησε ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος και παραπέμφθηκαν στην Ανάκριση, απ' όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν το πρωί της Δευτέρας.

Διαφορετική εκδοχή του περιστατικού στη Νέα Μανολάδα υποστήριξαν οι δικηγόροι των τριών συλληφθέντων επιστατών, ισχυριζόμενοι ότι οι εργάτες κινήθηκαν απειλητικά εναντίον των επιστατών, ενώ υποστήριξαν πως οι πυροβολισμοί έγιναν για εκφοβισμό και οι τραυματισμοί προήλθαν επειδή εξοστρακίστηκαν (!) τα σκάγια!

Ταυτόχρονα, αρνήθηκαν ότι είναι απλήρωτοι έξι μήνες οι εργαζόμενοι, δηλώνοντας ότι τους οφείλεται μόνο ένας μήνας.

"Τους απείλησαν οι αλλοδαποί"

Αναλυτικότερα οι δικηγόροι των τριών συλληφθέντων υποστήριξαν ότι η υπόθεση μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιαστεί στις σωστές της διαστάσεις. Ο δικηγόρος του 39χρονου, ο κ. Γεράσιμος Παπαγιαννόπουλος δεν θέλησε να επεκταθεί, καθώς δεν είχε λάβει στα χέρια του τη δικογραφία, ωστόσο υποστήριξε ότι ο πελάτης τους αρνείται την εμπλοκή του στο περιστατικό και ανέφερε ότι οι αλλοδαποί ήταν εκείνοι που κινήθηκαν απειλητικά κατά των παραγωγών και από πλευράς αυτοσυντήρησης έγινε αυτό που έγινε τελικά.

Από την πλευρά του ο δικηγόρος του 21χρονου και του 27χρονου, ο κ. Παναγιώτης Θεοδωρακόπουλος ανέφερε ότι δεν υπήρχε ανθρωποκτόνος διάθεση, ούτε υπήρχε σκοπός να γίνει ζημιά. Yποστήριξε ότι δεν ευθύνονται οι κατηγορούμενοι για τις συνθήκες διαβίωσης των αλλοδαπών, αλλά ότι η πολιτεία είναι αυτή που πρέπει να μεριμνήσει και υπογράμμισε ότι τα οφειλόμενα μεροκάματα δεν ήταν για έξι μήνες αλλά μόνο για τον μήνα Απρίλιο, ενώ για τις συνθήκες της σύλληψης των δύο εκ των τριών ανέφερε ότι ο ίδιος είχε ενημερώσει την Αστυνομία ότι επρόκειτο να παραδοθούν, αλλά ακολούθησε η σύλληψη μέσα στο γραφείο του. Δικηγόρος των δύο είναι επίσης και ο κ. Παναγιώτης Γιαννόπουλος.