Μοναδικό φαινόμενο σε όλη τη χώρα το ποδήλατο στην Καρδίτσα

Σε κάθε μέλος της οικογένειας αντιστοιχεί και ένα ποδήλατο, που αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής μετακίνησης για χιλιάδες κατοίκους

Θυμίζει περισσότερο πόλη της Κεντρικής Ευρώπης, όπου το ποδήλατο αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο της καθημερινής μετακίνησης για χιλιάδες κατοίκους, δημιουργώντας ένα μοναδικό φαινόμενο, που όμοιό του δεν συναντά κανείς σε όλη τη χώρα. Ο λόγος για την πόλη της Καρδίτσας, όπου κομμάτι της ίδιας της πόλης αποτελεί εδώ και δεκαετίες το ποδήλατο, καθώς η χρήση του είναι καθημερινή από τους πολίτες.

Μάλιστα σε κάθε μέλος της οικογένειας αντιστοιχεί και ένα ποδήλατο, όπως λένε οι ειδικοί, ενώ όπως προκύπτει από την έρευνα αξιολόγησης του δικτύου ποδηλατοδρόμων της Καρδίτσας που διεξήγαγε ερευνητική ομάδα του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου στα πλαίσια του προγράμματος "ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ" 2004 - 2006 το ποδήλατο κατέχει το 22% στο ποσοστό των μετακινήσεων και μαζί με το περπάτημα αναδεικνύονται σε κυρίαρχους τρόπους μετακίνησης με συνολικό ποσοστό 60%. Ποσοστά σήμερα που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα, σύμφωνα με στοιχεία της δημοτικής αρχής.

Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης νέα ποδηλατοστάσια για τη στάθμευση 200 ποδηλάτων, ενώ αναζητούνται συνεχώς νέοι χώροι για την τοποθέτηση και άλλων ποδηλατοστασίων, αφού τα ποδήλατα που κυκλοφορούν καθημερινά στην πόλη είναι κυριολεκτικά χιλιάδες, επισημαίνεται επίσης από τη δημοτική αρχή. 

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Καρδίτσας Φώτης Αλεξάκος, σημειώνει στο ΑΜΠΕ-ΜΠΕ, πως «η σχέση της Καρδίτσας και των δημοτών με το ποδήλατο είναι στενή εδώ και δεκαετίες» για να εξηγήσει πως ουσιαστικά το ποδήλατο δεν έπαψε ποτέ να είναι βασικό μέσο μετακίνησης για ένα πολύ μεγάλο ποσοστό συμπολιτών. Το γεγονός, προσθέτει ο ίδιος, ότι «διαχρονικά τα τελευταία χρόνια οι Δημοτικές Αρχές δίνουν έμφαση στην προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου στην πόλη, συνέβαλε στο να διαθέτουμε σημαντικές υποδομές, τις οποίες προσπαθούμε συνεχώς να διευρύνουμε. Το ποδήλατο και οι υποδομές του λειτουργούν πλέον αναπτυξιακά για την περιοχή μας και είμαι πεπεισμένος ότι αποτελεί ένα συγκριτικό πλεονέκτημα που μπορούμε και πρέπει να το αξιοποιήσουμε, δεν παραλείπει επίσης να υπογραμμίσει, ο δήμαρχος Καρδίτσας».