ΒΙΝΤΕΟ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Η τελευταία πτήση των θρυλικών phantom

Σε μία συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής η τελετή αναστολής λειτουργίας της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης

Σε μία έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην αεροπορική βάση της 110 Πτέρυγας Μάχης, η τελετή αναστολής λειτουργίας της 348 Μοίρας Τακτικής Αναγνώρισης, εκεί όπου για τέσσερις περίπου δεκαετίες επιχείρησαν με δεκάδες χιλιάδες ώρες πτήσεις τα θρυλικά αεροσκάφη phantom της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η εκδήλωση άνοιξε με δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και προσκλητήριο Πεσόντων Αεροπόρων της 348ΜΤΑ, ενώ ολοκληρώθηκε με εντυπωσιακή επίδειξη των Ομάδων Αεροπορικών Επιδείξεων Μεμονωμένου Αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και Τ-6 «Δαίδαλος».

Το ημερολόγιο έδειχνε 3 Νοεμβρίου του 1978, όταν το πρώτο phantom με αριθμό 1761 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρισας. Έκτοτε με συνολικά 181.000 ώρες πτήσεις (!) τα phantom προσέφεραν τα μέγιστα στην Πολεμική Αεροπορία και την πατρίδα, καταγράφοντας ωστόσο 12 ανθρώπινες απώλειες για το υπέρτατο εθνικό καθήκον.

Η τελετή έγινε παρουσία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ναύαρχου Ευάγγελου Αποστολάκη, του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, αντιπτέραρχου (Ι) Χρήστου Χριστοδούλου και εκπροσώπων της πολιτικής και τοπικής ηγεσίας του τόπου.

Για «64 χρόνια γεμάτα χαρές, επιτυχίες, λύπες, προσπάθεια, κόπο, ιδρώτα, αγωνία, ανησυχία για την αποστολή, προσφορά στην Πολεμική Αεροπορία και την πατρίδα. 64 γενιές ιπταμένων και άλλες τόσες τεχνικών έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους» είπε ο τελευταίος διοικητής της Μοίρας, αντισμήναρχος (Ι) Δημήτριος Παπαδημητρίου.

Στον χαιρετισμό του ο αρχηγός ΓΕΑ κ.  Χρήστος Χριστοδούλου, έκανε λόγο για ένα αεροπλάνο που «αξιοποιήθηκε επιχειρησιακά στο έπακρο από την Ελληνικά ΠΑ επί 40 σχεδόν χρόνια και αγαπήθηκε από όλους όσους είχαν την τύχη να υπηρετήσουν μαζί του στην εθνική μας αποστολή».

Πηγή: onlarissa.gr